18. 03. 2016 - 12:21
Paris Saint-Germain novcem i kvalitetom protiv historije
907
Shares
Paris Saint-Germain novcem i kvalitetom protiv historije

PARIŽANI KROJE SAVREMENU HISTORIJU

Paris Saint-Germain novcem i kvalitetom protiv historije

Edin RIDŽAL
18. 03. 2016 - 12:21
0
Shares

Svi poznavatelji fudbala svjesni su da je Paris Saint-Germain daleko najbolji klub u francuskom fudbalskom prvenstvu, ne samo u tekućoj sezoni, već godinama unazad.

Tačnije, posljednje četiri godine, kada su osvojili četiri uzastopne titule prvaka Ligue 1, uključujući i tekuću sezonu, gdje su osam kola prije kraja šampionata obezbijedili titulu prvaka.

PSG nije imao bajnu historiju, naprotiv, mnogo je ekipa koje su kroz historiju osvojile više trofeja od kluba sa Parka Prinčeva, a to su Bordeux, Lyon, Monaco, Nantes, Marseille i Saint-Etienne. Ma koliko zvučalo nestvarno, bar kada se pogleda trenutna situacija u Francuskoj, sve ove ekipe imaju bogatiju historiju od PSG-a i sve ove ekipe osvojile su više puta prvenstvo od Parižana.

Naime, PSG se prije 2012. godine mogao pohvaliti sa tek dvije titule prvaka Ligue 1 u čitavoj svojoj historiji, a tu su titule prvaka u sezoni 1985/86, te titulom prvaka 1993/94 godine, kada je ekipu predvodio legendarni George Weah u tandemu sa Ginolom u vrhu napada tada prvaka Francuske. Iza njih je bio neustrašivi Valdo, koji ih je hranio loptama, a Parižani su te godine bili neumoljivi i bez konkurencije.

psg1993

Međutim, navijači u glavnom gradu Francuske čekali su dugo nakon 1993 na proslavu titule prvaka Francuske, a dočekali su u sezoni 2012/13, kada je PSG počeo savremenu dominaciju, koja još, itekako, traje..

Dolaskom Ezequiela Lavezzija, Zlatana Ibrahimovića i Thiaga Silve, PSG je u sezoni 2012/13 već na početku prvenstva bio najozbiljniji konkurent za osvajanje lige, obzirom da je klub preuzeo bogati šeik i obzirom da više pare nisu bile problem, a dobro nam je poznato da "para vrti gdje burgija neće". Iako je Leicester trenutno primjer da tako i ne mora biti u savremenom fudbalu, rijetka je situacija da ne bude tako. PSG je dokazao da se novcem, a samim tim i kvalitetnim igračima, može i protiv historije kluba. Od "ništa" stvorili su respektabilnu ekipu, gradili je tri-četiri godine i sada se nalaze u zaista zavidnoj situaciji, kako u Francuskoj, tako i u Evropi, gdje na pravi način osvjetljavaju obraz francuskog nogometa.

Izbacivši Chelsea iz osmine finala Lige prvaka, Paris Saint-Germain plasirao se među osam najboljih ekipa u Evropi i samim tim još jednom dokazao da se radi o zaista jakoj, a u Francuskoj daleko najjačoj ekipi, koju sa klupe predvodi Lourent Blanc.

psgcelzi

Francuski šampionat su već nakon 30. kola osvojili, pa su tako još osam kola prije kraja prvenstva proslavili novu titulu prvaka Francuske, četvrtu uzastopnu, a ostali klubovi ne nagovještavaju da će u idućoj sezoni biti nešto drugačije. Ne radi se o tome da ostalim klubovima, ponajviše St. Etienneu, Lyonu ili Monaco nedostaje talentovanih mladih igrača, kvalitetna ekipa, nego se radi o financijskoj situaciji, koja je izuzetno loša i koja primorava francuske klubove da prodavaju svoje mlade dragulje ostalim evropskim velikanima za svote novca kojim izlaze iz dugova.

Prednost PSG-a u svemu tome je činjenica da, pored izuzetno kvalitetnih igrača koje posjeduje, ne trebaju financijsku injekciju niti moraju prodavati svoje najbolje fudbalere. Istina je da će Zlatan Ibrahimović 90% napustiti glavni grad Francuske u ljetnom prelaznom roku, ali je još surovija istina da je Paris Saint-Germain u mogućnosti dovesti ponovo izuzetno kvalitetnog napadača, za naravno, kvalitetan novac.

Jedno je sigurno, PSG stabilizovano i kvalitetno gazi naprijed, gazi ispred svih klubova u francuskom prvenstvu, a nisu daleko niti od osvajanja Lige prvaka, možda ne baš ove sezone, ali nisu daleko. Sve ukazuje na to da će PSG u narednim godinama itekako popraviti svoju trofejnu historiju i biti među najboljim ekipama (historijski gledano) u Francuskoj.

Učitaj još novosti