18. 01. 2016 - 12:51
Razlog hrvatskog poraza: Bolje da su stolicu stavili na gol...
907
Shares
Razlog hrvatskog poraza: Bolje da su stolicu stavili na gol nego Alilovića!

NAJGORI GOLMAN NA EURU

Razlog hrvatskog poraza: Bolje da su stolicu stavili na gol nego Alilovića!

18. 01. 2016 - 12:51
0
Shares

Golman u rukometu vrijedi više od pola ekipe. Prije svega, on je korektor odbrane i ima tu moć u rukama da promijeni smjer utakmice. Djeluje i psihički na igrače. Jedna ključna odbrana može dotući protivnika, a istovremeno podignuti moral ekipe. Hrvatskoj je jedan takav trebao protiv Norveške (34:31). 

Babić je za Euro u Poljskoj odabrao dvojicu - Mirka Alilovića i Ivana Stevanovića. Golman Zagreba tehnički je četvrti golman reprezentacije po hijerarhiji, ali je upao na popis nakon što se Ivan Pešić povrijedio. Na dan odluke trener golmana Valter Matošević odlučio se za neprikosnovenu jedinicu Alilovića i Stevanovića, čime je eliminiran Filip Ivić. Fićo se na pripremama pojavio s povredom leđa i imao je problema sa samopouzdanjem. Kako bilo, odlučeno je da će Hrvatsku prvi put kao par predstavljati golmanski dvojac Alilović - Stevanović.

Utakmica s Bjelorusijom: Stevanović spašavao 

Dva dana nakon početka turnira komotno možemo ustvrditi kako Hrvatska ima velike probleme sa čuvarima mreže, piše Index.hr. "Jedinica" Alilović katastrofalno je ušao u turnir. Selektor ga je preselio na klupu već nakon prve četvrtine utakmice s Bjelorusijom, ali na svu sreću Stevanović je imao svoj dan te je s nekoliko ključnih odbrana (op.a. posebno izdvajamo dva odbranjena sedmerca Sergeju Rutenki) preusmjerio Hrvatsku ka prvoj pobjedi na Euru.

Utakmica s Norveškom: Hrvatska je igrala s igračem manje

Na drugoj utakmici protiv Norveške Babić je ostao pri prvom izboru. Alilović je čak u jednom periodu skupio devet odbrana te je zahvaljujući njemu Hrvatska prvo poluvrijeme zaključila s golom prednosti. Međutim, to je bilo sve što smo vidjeli od hrvatskih golamna. Nevidljivog Alilovića ubrzo je zamijenio Stevanović, ali ni to nije pomoglo pa se na gol ubrzo vratio Alilović. Bez učinka. Babić je komotno mogao postaviti i stolicu, čak je veća vjerovatnost da bi je Norvežani pogodili. 

Statistički, Mirko Alilović najgori je vratar turnira nakon trećeg dana takmičenja. Od 47 udaraca na gol, zaustavio je tek 10 lopti u dvije utakmice što je jednako 21 posto uspješnosti. Stevanović je šesti golman na spomenutoj listi, ali njega uvelike spašava što je briljirao protiv Bjelorusije, dok je protiv Norvežana skupio ravno nula odbrana. Uostalom, toliko su hrvatski čuvari mreže odbranili lopti u drugom dijelu protiv Norveške - nula (eng. zero).

Utakmica s Islandom: Hoće li se Alilović iskupiti? 

Hrvatskoj za pobjede treba golman s oko 30 posto odbrana. Za nešto više taj se postotak treba kretati oko 40 posto. Mirko Alilović sa svojih 21 posto dotakao je dno, a utakmica protiv Islanda je sjajna prilika da se iskupi za dvije možda i najgore predstave otkako je prvi čuvar hrvatskog gola.

Učitaj još novosti