23. 01. 2016 - 11:08
'Hrvatski krvnik' otkrio zašto svaki put 'poludi' kad vidi...
907
Shares
'Hrvatski krvnik' otkrio zašto svaki put 'poludi' kad vidi kockasti dres

THIERRY OMEYER

'Hrvatski krvnik' otkrio zašto svaki put 'poludi' kad vidi kockasti dres

Predrag Žukina (Sportske novosti)
23. 01. 2016 - 11:08
0
Shares

Dovoljno je reći - Thierry Omeyer - i mnogim se hrvatskim navijačima, nažalost, ponekad i rukometašima, digne kosa na glavi. Čovjek koji je na pragu veteranskih godina i dalje je na vratima francuske reprezentacije, i dalje je jedna od glavnih karika u građenju uspjeha izbornika Claudea Oneste iako će u studenome ove godine napuniti punih 40 godina. Sjedine ni ne pokušava sakriti.

Omeyer je u reprezentaciji od davne 1999., s “tricolorima” osvojio je dva olimpijska, tri europska i četiri svjetska zlata. Za srebro ne zna, nikad finale nekog velikog natjecanja nije napuštao poražen, tek je triput osvajao bronce, što znači da je na svakom turniru pobjeđivao u utakmicama u završnici.

Hrvatski novinari Omeyera su često častili nadimkom “krvnik” zato što je upravo on bio glavnim krivac poraza naše izabrane vrste u mnogim odlučujućim utakmicama. I kad na turnirima nije briljirao, posebno je inspiriran bio baš protiv Hrvatske:

- Ne, ne mrzim hrvatsku reprezentaciju, jednostavno se tako pogodi. Hrvatska je uvijek imala odlične rukometaše, a meni se uvijek sviđalo dokazivati protiv najboljih. To je jednostavno tako, najbolji suparnici uvijek me najviše potaknu da budem dobar, daju mi inspiraciju...

Omeyer odlično poznaje sadašnju hrvatsku reprezentaciju, zna da je dosta pomlađena:

- Istina, igrači kao što su Igor Vori i ostali stariji nisu više u momčadi, nema tu više onih koji su prije bili najbolji, ali tu su i dalje Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar, nešto mlađi igrači, ali prva vam je sedmorka već dugo u reprezentaciji i ne može se reći da su neiskusni. Tu su i Alilović, Gojun... To je i dalje respektabilna momčad i ne mislim da ćemo samo tako pobijediti. Pokazali su to u ovih nekoliko utakmica u Poljskoj.

Niti Francuzi u momčadi nemaju neke standardne, odsutne zbog ozljeda, kao što su Accambray, Barrachet...

- I naša je momčad prilično promijenjena, no neće se to puno odraziti na našu igru, napad nam je i dalje moćan s Karabatićem, Sorhaindom, Porteom... I kod nas je dosta mlađih, ali i oni su se dobro uklopili i igraju dobar rukomet, nema tu previše problema, kvalitetni smo i spremni za najveće domete.

Francuska i Hrvatska mogli bi odlučivati tko će biti novi europski prvak?

- To ne znam, ja sam uvijek koncentriran samo na sljedeću utakmicu, to je sada Hrvatska i onaj tko pobijedi mogao bi otići do kraja, iako je nezahvalno prognozirati.

“Deda” Omeyer ne ljuti se na provokacije da je na EP zalutao s nekog veteranskog natjecanja kao najstariji igrač u Poljskoj i jedini rođen 1976.

- Da! Znam da sam najstariji, to sam negdje pročitao u nekim novinama. No, ja sam još uvijek mlad u glavi, dobro treniram, još se uvijek ne dam i, što je najbolje, motiviran sam kao da još ništa nisam osvojio. Dok god netko misli da mogu pomoći reprezentaciji, ja ću biti tu. Uopće ne razmišljam o tome da se bliži vrijeme rastanka...

Ono će ipak doći, postoji li neka konkretna zamisao po tom pitanju?

- Htio bih u Brazilu ovog ljeta osvojiti treće olimpijsko zlato, želio bih nakon toga na SP-u u Francuskoj 2017. doći do petog svjetskog zlata. To je neki generalni plan, vidjet ću hoće li mi se pružiti prilika za tako nešto, iskreno se nadam da hoće. O onome nakon toga ne razmišljam.

U Omeyerovim godinama, on to priznaje, nije lako kao nekad kad je bio mlad:

- Radim puno napornije nego nekad, treba mi više vremena između utakmica da se regeneriram, ali ne dam se. Vodim klasični sportski život i time si produljujem karijeru, puno i dobro spavam, kvalitetno se hranim i to me održava. Kad neki drugi idu na odmor, ja ponekad odradim još jedan trening, to je moj recept za dugovječnost na parketu.

Za nadati se je da Omeyer u subotu neće protiv Hrvatske ostvariti... svoju pobjedu. Bilo bi dobro da pognute glave napusti Tauron Arenu kao što je to bio slučaj zadnji put.

SVE MEDALJE THIERRYJA OMEYERA

Olimpijske igre

Zlato Peking 2008.

Zlato London 2012.

Svjetska prvenstva

Zlato Francuska 2001.

Zlato Hrvatska 2009.

Zlato Švedska 2011.

Zlato Katar 2015.

Bronca Portugal 2003.

Bronca Tunis 2005.

Europska prvenstva

Zlato Švicarska 2006.

Zlato Austrija 2010.

Zlato Danska 2014.

Bronca Norveška 2008.

Učitaj još novosti