13. 06. 2024 - 12:50
IZGUBILA BITKU: Transrodna plivačica Lia Thomas ne smije...
907
Shares
IZGUBILA BITKU: Transrodna plivačica Lia Thomas ne smije nastupiti na Olimpijskim igrama

IZGUBILA BITKU: Transrodna plivačica Lia Thomas ne smije nastupiti na Olimpijskim igrama

13. 06. 2024 - 12:50
0
Shares

Transrodna plivačica Lia Thomas neće biti u mogućnosti da se takmiči za mjesto u američkom ženskom timu za Olimpijske igre u Parizu sljedećeg mjeseca, nakon što je Sud za arbitražu u sportu (CAS) odbacio njenu žalbu na pravilo koje zabranjuje transrodnim sportistima da se takmiče u ženskim utrkama, prenosi UPI. 

"Thomas će biti dozvoljeno samo takmičenje na događajima USA Swimminga koji se ne kvalificiraju kao 'Elite događaji", saopćio je sud u Lozani u svojoj odluci u četvrtak.Odluka je došla samo nekoliko dana prije početka američkih olimpijskih kvalifikacija u plivanju, koje su zakazane za subotu u Indianapolisu.

Thomas, 25-godišnjakinja, koja je prije dvije godine privukla pažnju nakon što je osvojila individualni naslov NCAA takmičenja u trci na 500 metara slobodnim stilom, uložila je žalbu u januaru protiv Svjetske plivačke federacije koja nadgleda elitna takmičenja u plivanju i skokovima u vodu.

Pravilo, koje je uvedeno nakon što je Thomas osvojila zlatnu medalju na NCAA, navodi da transrodni sportisti imaju pravo takmičiti se samo u kategorijama za žene ako su tranziciju obavili prije 12. godine.

Svjetska plivačka federacija se pozvala na dokument koji potkrijepljuje naučne činjenice tvrdeći da plivači zadržavaju značajne fizičke prednosti nakon prolaska kroz pubertet.

(raport.ba)

Učitaj još novosti