26. 03. 2024 - 19:11
Znate li za najbrutalniji Barkley maraton? Dobili smo prvu...
907
Shares
Znate li za najbrutalniji Barkley maraton? Dobili smo prvu ženu koja ga je završila

Znate li za najbrutalniji Barkley maraton? Dobili smo prvu ženu koja ga je završila

26. 03. 2024 - 19:11
0
Shares

Britanska atletičarka Jasmin Paris postala je prva žena koja je kompletirala najbrutalniju utrku na svijetu poznatu kao Barkley maraton u Frozen Head State Parku.

Od 1989. godine više od 1.000 ultramaratonaca pokušalo je kompletirati Barkleyev maraton u američkom Tennesseju, a samo 20 ih je uspjelo završiti stazu dugu 160 kilometara, koja uključuje 60.000 stopa uspona, što je jednako usponu na Everest dva puta i to unutar vremenskog ograničenja od 60 sati.

Utrka je dizajnirana sa ciljem da je niko ne uspije kompletirati, ali je 20 ultramaratonaca to uspjelo u posljednjih 35 godina. Britanka Jasmin Paris je to uspjela za vikend postavši prva žena u historiji s ovim dostignućem, piše klix.ba.

Za Paris je to bio treći pokušaj, a uspjela je kompletirati poduhvat nakon što joj je ostalo samo 99 sekundi do isteka vremena. Nakon završetka se srušila i ukazana joj je pomoć.

"Imala sam samo nekoliko minuta da se popnem na završno brdo tako da sam završila sprintajući na koncu 60 sati kroz šumu. Bilo je jako teško i još uvijek nisam svjesna da sam to uspjela", rekla je Jasmin Paris za BBC.

Poduhvat je kompletirala s brojnim modricama, ali je ponosno postala 20. osobom koja je dovršila Barkleyev maraton. Utrka se, inače, može održati bilo kada između ponoći i podneva, uz najavu od sat ranije tog dana.

Utrka je jedinstvena jer nema ni web stranicu, već se morate obratiti direktoru Garyju Cantrellu i objasniti zašto vam treba dopustiti da se takmičite.

Učitaj još novosti