18. 01. 2024 - 22:27
Njemačka se u pravom trileru spasila ispadanja s Eura: Čudesni...
907
Shares
Njemačka se u pravom trileru spasila ispadanja s Eura: Čudesni golman je apsolutni heroj

Njemačka se u pravom trileru spasila ispadanja s Eura: Čudesni golman je apsolutni heroj

18. 01. 2024 - 22:27
0
Shares

Vrlo dramatičnim susretom između Njemačke i Islanda zaključen je današnji program na Evropskom prvenstvu u rukometu, a trijumf je upisala selekcija Njemačke rezultatom 26:24.
Njemačka i Island dočekale su prvi susret drugog kruga u vrlo nezahvalnoj situaciji, jer su to bile reprezentacije koje su jedine u grupu ušle bez boda iz ranije faze. Stoga, za poraženu selekciju tu bi najvjerovatnije bile zaključene sve nade da se plasira u polufinale pa je tako selekcija domaćina igrala pod velikim pritiskom.

Od samog starta bilo je jasno da nas čeka drama do samog kraja pošto nijedna selekcija nije imala više od dva gola prednosti. Na poluvrijeme se otišlo vodstvom Njemačke rezultatom 11:10.

Islanđani su dugo bili u minimalnom rezultatskom zaostatku, a onda su 12 minuta prije kraja uspjeli preokrenuti rezultat. Igralo se gol za gol u samoj završnici.

Ipak, u posljednjim minutama bolje se snalazi selekcija domaćina, a ključni momenti bili su dvije odbrane Andreasa Wolffa u dva sedmerca tri minute prije kraja.

Ključni napad Njemačka je imala pola minute do kraja. Nijemci su imali plus jedan i dugo su čuvali loptu, što su im sudije dozvolile. Kada se činilo da više nemaju ideju, Julian Koester pravi fantastičan prodor i pogađa za nedostižnih plus dva.

Najefikasniji u njemačkom timu bio je Juri Knorr sa šest golova, dok su pomenuti Koester i Johannes Golla postigli po četiri. Fantastični golman Wolff imao je 12 odbrana, odnosno 33 posto. S druge strane, Janus Dadi Smarason je postigao šest, a Sigvaldi Gudjonsson četiri pogotka.

Island se ovim porazom najvjerovatnije oprostio od Evropskog prvenstva, dok je Njemačka zadržala šanse da se plasira u polufinale. Vrlo moguć scenarij je da će Njemačka i Hrvatska u posljednjem kolu drugog kruga u međusobnom duelu odlučivati o polufinalisti.

Učitaj još novosti