29. 05. 2023 - 23:16
Sarajevu se otvara put u Evropi: Evo zašto na Koševu moraju...
907
Shares
Sarajevu se otvara put u Evropi: Evo zašto na Koševu moraju navijati za Fenerbahce

PREMIJER LIGA BIH

Sarajevu se otvara put u Evropi: Evo zašto na Koševu moraju navijati za Fenerbahce

29. 05. 2023 - 23:16
0
Shares

Nogometaši Sarajeva su pobjedom Mostaru nad Veležom kolo prije kraja PLBiH zvanično izborili Evropu naredne sezone, odnosno učešće u prvom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Ono što je sigurno je to da će Sarajevo na euroscenu izaći sa koeficijentom 7.000 što mu garantuje status nosioca u prvom kolu.

Ukoliko Bordo tim uspješno savlada prvu prepreku, ima lijepu šansu da i u narednom kolu bude povlašten, ukoliko mu se poklope neki rezultati iz ostalih liga, piše Klix.ba.

Za to je prije svega potrebno da u finalu Kupa Turske Fenerbahce savlada Basaksehir, nakon čega bi četvrtoplasirani tim u ovoj ligi išao u Evropu.

Tu je poziciju već sada obezbjedila ekipa Adana Demirspor koja ima slabiji koeficijent od Sarajeva. Finalna utakmica turskog Kupa će se igrati 11. juna.

U slučaju da pak Basaksehir osvoji ovaj trofej, Sarajevo mora pratiti rasplet u danskoj ligi.

U Evropu su se iz ove lige već plasirali prvak Kopenhagen, Nordsjaelland i Viborg, dok će se još jedan tim tražiti između Midtyllanda i Odensea, koji u zadnjem kolu igraju međusobni duel.

Za Bordo tim poželjno bi bilo da Midtyallnd, koji ima neuporedivo bolji koeficjent od Sarajeva (25.000), ne izbori izlazak u Evropu.

Da sumiramo, da bi Sarajevo i u drugom pretkolu bilo nosioc neophodno je da Basaksehir ili Midtyallnd ostanu bez izlaska na euroscenu.

Naravno, sve pod uslovom da Sarajevo prođe prvo pretkolo u kojem se mogu sastati sa jednim od sljedećih timova:

Žilina (Slovačka), Torpedo Kutaisi (Gruzija), Dila Gori (Gruzija), St. Patrick's Athletic (Irska), Derry City (Irska), Vikingur (Farska Ostrva), Makedonija GP (Sjeverna Makedonija), Panevežys (Litvanija), Hegelmann (Litvanija), Honka (Finska), Haka (Finska), Birkirkara (Malta), Balzan (Malta), Zimbru (Moldavija), Dukagjini (Kosovo), Glentoran (Sjeverna Irska), Isloch (Bjelorusija), Akureyri (Island), Egnatia (Albanija), Penbont (Vels), Haverfordwest (Vels), Magpies (Gibraltar), Virtus (San Marino), Cosmos (San Marino), Arsenal (Crna Gora).

Žrijeb prvog pretkola će biti održan 20. juna u Nyonu, a prvi susreti se igraju 13. i 20. jula.

Učitaj još novosti