29. 03. 2023 - 20:57
The Guardian razotkrio Abramovičevu veliku tajnu!
907
Shares
The Guardian razotkrio Abramovičevu veliku tajnu!

The Guardian razotkrio Abramovičevu veliku tajnu!

29. 03. 2023 - 20:57
0
Shares

Engleski The Guardian došao je u posjed dokumenata koji pokazuju da je Roman Abramovič tajno finansirao preuzimanje nizozemskog Vitessea.

Osim toga, Abramovič je ovaj klub godinama finansirao i to sve u periodu dok je bio vlasnik Chelseaja.

Nogometni savez Nizozemske nije mogao otkriti nikakve finansijske veze između Abramoviča i Vitessea, te smatraju da on nije imao menadžerski uticaj na ovaj klub.

I Vitesse pod tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, demantovali su da je ruski oligarh upleten u finansiranje nizozemskog kluba.

Ipak, finansijske informacije ugledale su svjetlo dana u dosjeima kiparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa.

Dokumenti otkrivaju najmanje 117 miliona eura tajnog finansiranja Abramoviča za preuzimanje Vitessea.

Sumnje u povezanost nastavile su jer je Chelsea koristio Vitesse kao svoj partnerski klub i tamo su slali igrače na posudbu.

Tako su mnogi igrači Chelseaja otišli u Vitesse na posudbu tokom 2010-ih, uključujući srbijanskog reprezentativca Nemanju Matića, ali i trenutnu zvijezdu Masona Mounta.

Naravno UEFA-ina pravila su jasna, te se zahtijeva da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u nezavisnom vlasništvu.

Sada je procurila gomila dokumenata koja pokazuje da je Abramovič finansirao Vitesseovu potrošnju nizom pozajmica i to sve do kraja 2015. godine.

Abramovič je kupio Chelsea 2003. nakon što je na sumnjiv način postao ruski naftni i plinski milijarder, a prošle godine bio ga je primoran prodati nakon što je bio pod sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Učitaj još novosti