29. 03. 2023 - 20:41
Odlične vijesti za sport u Sarajevu!
907
Shares
Odlične vijesti za sport u Sarajevu!

Odlične vijesti za sport u Sarajevu!

29. 03. 2023 - 20:41
0
Shares

Stižu dobre vijesti za sportske kolektive u Kantonu Sarajevo koji će usvajanjem novog budžeta dobiti više finansijske podrške. Sport u Sarajevu će imati budžet veći za 2,5 miliona KM.

Tekući transferi neprofitnim organizacijama iz oblasti sporta su povećani u odnosu na nacrt sa pet na 7,5 miliona KM što je svakako vijest koja može radovati sportiste i sportske kolektive u Kantonu Sarajevo.

Također tri miliona KM bit će usmjereno za ulaganje u sportsku infrastrukturu, a pokrenut će se i projekti sa nacionalim savezima koji će biti višegodišnji i koji će se vidjeti u budućim budžetima.

Ovim potezom Vlada Kantona Sarajevo želi da vrati sport u glavni grad naše države.

Rukometna liga prvaka, ABA liga, ULEB Cup, utkamice reprezentacije, sve su to događaji koji su obilježili naš glavni grad od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nema sumnje da će usvajanje novog budžeta pružiti priliku oporavka sarajevskog sporta pa bi naš glavni grad mogao uskoro gledati nove velike regionalne, čak i evropske utakmice.

Povodom cijele situacije oglasio se i ministar kulture i sporta Kenan Magoda.

"Najveći budžet za kulturu i sport u historiji Vlada Kantona Sarajevo ću svojim vrijednim radom u narednih 9 mjeseci relizovati u najvećem mogućem procentu izvršenja budžeta.

Moj fokus je da sada novac za koji nam je Skupština Kantona Sarajevo ukazala povjerenje, realizujemo kroz razne programe, projekte i investicije.

Svaki fening koji bude dodijeljen za projekte iz budžeta Ministarstva kulture i sporta će biti javno objavljen putem službene stranice MKS KS, što do sada nije bio slučaj.

Tekući transferi neprofitnim organizacijama iz oblasti kulture su povećani u odnosu na nacrt budžeta sa 4,5 na 6,2 miliona BAM. Osigurali smo i kapitalna ulaganja u objekte kulture i ove godine ćemo preuzeti veći dio brige o kulturnim ustanovama čiji osnivač nije KS već su od državnog značaja.

Tekući transferi neprofitnim organizacijama iz oblasti sporta su povećani u odnosu na nacrt sa 5 na 7,5 miliona BAM, gdje ćemo po prvi put realizovati i nove programe i inovirati postojeće. Planiramo pomoći i sanirati dio poreznih dugovanja sportskih klubova, a u skladu sa federalnim zakonima.

Izborili smo se za 3 miliona BAM za ulaganje u sportsku infrastrukturu, a pokrenuti ćemo projekte sa nacionalim savezima koji će biti višegodišnji i koji će se vidjeti u budućim budžetima. Nacionalni savezi i sportisti će imati našu bezrezervnu podršku", rekao je Magoda.

Učitaj još novosti