29. 03. 2023 - 20:20
FIFA oduzela Indoneziji domaćinstvo omladinskog SP-a, haos...
907
Shares
FIFA oduzela Indoneziji domaćinstvo omladinskog SP-a, haos nastao zbog Izraela!

FIFA oduzela Indoneziji domaćinstvo omladinskog SP-a, haos nastao zbog Izraela!

29. 03. 2023 - 20:20
0
Shares

Svjetska nogometna federacija (FIFA) donijela je odluku da Indoneziji oduzme organizaciju Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina.

Naime, najmnogoljudnija muslimanska zemlja je trebala ove godine biti domaćin takmičenja, ali je nakon sastanka prvog čovjeka FIFA-e Giannija Infantina i predsjednika Nogometnog saveza Indonezije Ericka Thohira taj plan promijenjen.

Odložen je prvo žrijeb zakazan za petak, a sve je počelo zbog zahtjeva Indonezije i Iraka da se ne dozvoli da reprezentacija Izraela bude u grupi s njihovim selekcijama.

Čak su se na ulicama Indonezije desili protesti zbog mogućnosti da ova selekcija zaigra s Izraelom pa je na kraju Indoneziji oduzeto domaćinstvo.

Svjetsko prvenstvo za omladince održava od 20. maja do 11. juna pa je sve manje vremena i za žrijeb i za nalaženje novog organizatora.
"Uprkos odluci, ostajemo pri tome da pomažemo Nogometnom savezu Indonezije te nastavimo proces transformacije nacionalnog nogometa nakon tragedije koja se desila u oktobru 2022. godine", stoji u saopštenju FIFA-e.

Krovna kuća svjetskog nogometa se ovdje poziva na događaj u kojem je poginulo 130 osoba nakon što su hiljade navijača u Malangu utrčale na teren te se sukobile s policijom koja je odgovorila nasiljem i suzavcem.

Inače, na ovom Svjetskom prvenstvu osim Izraela igraju Brazil, Kolumbija, Dominikanska Republika, Ekvador, Engleska, Fidži, Francuska, Gvatemala, Honduras, Italija, Novi Zeland, Slovačka, SAD, i Urugvaj.

Učitaj još novosti