29. 03. 2023 - 19:31
Abramovič tajno finansirao Chelseajev sestrinski klub, uložio...
907
Shares
Abramovič tajno finansirao Chelseajev sestrinski klub, uložio je 117 miliona eura!

Abramovič tajno finansirao Chelseajev sestrinski klub, uložio je 117 miliona eura!

29. 03. 2023 - 19:31
0
Shares

Ruski oligarh Roman Abramovič tajno je finansirao preuzimanje nizozemskog prvoligaša Vitessea i finansirao ga godinama tokom perioda kada je također bio vlasnik Chelseaja, pokazuju dokumenti do kojih se dočepao The Guardian.

Istrage Nogometnog saveza Nizozemske nisu uspjele otkriti nikakve finansijske veze između Abramoviča i Vitessea te su zaključile da ruski oligarh nije imao menadžerski utjecaj na nizozemski klub.

I Vitesse pod tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, demantovali su da je ruski oligarh upleten u finansiranje nizozemskog kluba.

Međutim, finansijske informacije izašle su na vidjelo u dosjeima kiparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa, a dokumenti prvi put otkrivaju najmanje 117 miliona eura tajnog finansiranja Abramoviča za preuzimanje Vitessea.
Sumnje u povezanost su se nastavile jer je Chelsea koristio Vitesse, kao partnerski klub, u kojem su bili igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleskog Premiershipa.

Tako su mnogi igrači Chelseaja otišli u Vitesse na posudbu tokom 2010-ih, uključujući srbijanskog reprezentativca Nemanju Matića, ali i trenutnu zvijezdu Masona Mounta.

Pravila UEFA-e su jasna po ovakvim pitanjima te se zahtijeva da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u nezavisnom vlasništvu kako bi se osigurao integritet takmičenja.

Sada je procurila gomila dokumenata koja pokazuje da je Abramovič finansirao Vitesseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 miliona eura do kraja 2015. godine.

Podsjetimo, Abramovič je kupio Chelsea 2003. nakon što je na sumnjiv način postao ruski naftni i plinski milijarder, a prošle godine bio ga je primoran prodati nakon što je bio pod sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Učitaj još novosti