28. 03. 2023 - 21:51
Jašić razočarao Austriju: Pozvan među seniore, rekao da je...
907
Shares
Jašić razočarao Austriju: Pozvan među seniore, rekao da je povrijeđen i odabrao BiH

Jašić razočarao Austriju: Pozvan među seniore, rekao da je povrijeđen i odabrao BiH

28. 03. 2023 - 21:51
0
Shares

Adis Jašić, jedan od najvećih talenata koje je Austrija odgojila, zadao je težak udarac ljudima u ovoj zemlji nakon što je odabrao Bosnu i Hercegovinu.

Jašić (20), prema pisanju najuglednijih austrijskih medija, najveći je talent u ovoj zemlji na poziciji desnog beka. Oduševio je na Evropskom prvenstvu do 19 godina, odmah je prekomandovan u U-21 reprezentaciju, a pozvan je i među seniore.
No, odlučio je da igra za domovinu porijekla, svoju Bosnu i Hercegovinu i tako u startu "kupio" navijače u našoj zemlji. Ugledni austrijski Standard danas donosi priču o tome kako je Jašić u želji da zaigra za BiH odbio Austrijance, gdje je rođen, odrastao i naučio igrati nogomet.

"U borbi za nogometaše koji imaju dvije opcije zbog svog porijekla ili porijekla roditelja, Austrija je često u nepovoljnom položaju", naslov je Standardovog teksta o situaciji s Jašićem.

Tekst je baziran na intervjuu sportskog direktora Nogometnog saveza Austrije Petera Schottela, koji je razočaran zbog Jašićeve odluke. Schottel ističe da je Austrija sve dala u razvoj Jašića, prošao je sve omladinske selekcije ove države te se od njega mnogo očekivalo u budućnosti, ali je on izabrao BiH i zbog toga im je ostao "gorak okus" u ovoj situaciji.

Jašić je prije nekoliko sedmica saopćio Austrijancima da će igrati za BiH. To je poručio preko svog agenta nakon što je pozvan u U-21 reprezentaciju.

"Uz puno razumijevanje da neko želi igrati za zemlju svojigh roditelja, to se ipak može učiniti na drugačiji način", rekao je razočarani Schottel za Austrijsku novinsku agenciju (APA).

Austrija je pokušala na sve načine i čak je uprava njegovog kluba Wolfsbergera pokušala utjecati na odluku, ali nije bilo dileme. Mladi desni bek želio je samo BiH.

Najzanimljiviji detalj teksta je onaj u kojem Schottel navodi da je Jašić krajem prošle godine bio na spisku perspektivnih igrača za seniorsku reprezentaciju Austrije.

Selektor Ralf Rangnick pozvao je igrače na okupljanje seniora u Pulu, a Jašić je odbio poziv poručivši da je povrijeđen. Nakon toga ozvaničio je svoju odluku da želi igrati za BiH.

Za kraj teksta Standard navodi zaključak, a to je: "Austrija ne bi trebala davati prednost igračima koji će promijeniti državu kada budu pozvani u momčad u odnosu na domaće igrače u razvoju koji žele zaigrati za Austriju". Ostaje nejasno kako bi Austrijanci mogli pretpostaviti ko bi mogao promijeniti državljanstvo i zaigrati za zemlju porijekla svojih roditelja, a ko će nastaviti igrati za Austriju.

 

 

Klix.ba

Učitaj još novosti