23. 03. 2023 - 16:29
NASTUPIO JE MJESEC RAMAZAN: Francuzi ovim postupkom šokirali...
907
Shares
NASTUPIO JE MJESEC RAMAZAN: Francuzi ovim postupkom šokirali sve igrače koji poste

Počeo je mjesec ramazan

NASTUPIO JE MJESEC RAMAZAN: Francuzi ovim postupkom šokirali sve igrače koji poste

23. 03. 2023 - 16:29
0
Shares

Ustezanje od jela i pića od zore do zalaska sunca je počelo u srijedu zalaskom sunca, a prvi dan posta je danas. Nastupio je mjesec ramazan i muslimani će ga praktikovati do 21. aprila.

 

U svijetu sporta mnogo je igrača muslimana koji praktikuju vjeru i vrlo često se zna desiti da vrijeme prekida posta, odnosno iftara, nastupa u trenutku kada su oni na terenu ili borilištu.

Iz Francuske, zemlje koja je broji nekoliko miliona muslimana, je stigla pomalo neočekivana odluka, tačnije nije se slijedio primjer Premiershipa.

I dok su Englezi odlučili da se utakmice prekidaju kako bi se igrači koji poste mogli ifatariti, to nije slučaj u Francuskoj.

LFP na posljednjem sastanku uopšte nije razmatrao temu iftara, međutim ostaje mogućnost da se odluka promijeni ukoliko neki klubovi ili igrači zatraže da se utakmice prekidaju radi iftara.

U prvenstvu Francuske nastupa veliki broj igrača muslimana, slično je i sa reprezentacijom pa će biti zanimljivo za vidjeti da li će se donijeti nova odluka u iftrau za vrijeme susreta.

S druge strane u Engleskoj su poprilično jasno regulisali kako će igrači iftariti za vrijeme utakmica. Pauza će trajati oko minut što je dovoljno da se popije vode ili pojede hurma.

Odlučeno je da će tokom ramazana svaki fudbaler koji posti moći da to kaže sudiji kako bi on imao evidenciju da na tom meču ima igrača koji poste, te kako bi mogao prekinuti utakmicu u minuti u kojoj mu oni kažu da to treba.

Englezi su poručili da im nije uopšte problem ispoštovati fudbalere koji su posvećeni islamu i obilježavaju sveti mjesec, te da im žele pomoći da dobiju određeno vrijeme tokom utakmice da iftare.

Igrači koji poste trebaju prije utakmice da to kažu glavnom sudiji kako bi on znao da u određenom trenutku treba prekinuti meč.

Mjesec ramazan traje do 21. aprila. Za vrijeme ramazana pripadnici islamske vjeroispovijesti se ustežu od jela i pića od zore do izlaska sunca.

Učitaj još novosti