21. 01. 2023 - 18:23
Arapi ne znaju šta će s parama: Dali su ponudu od 18 milijardi...
907
Shares
Arapi ne znaju šta će s parama: Dali su ponudu od 18 milijardi koja je uzdrmala sport!

Arapi ne znaju šta će s parama: Dali su ponudu od 18 milijardi koja je uzdrmala sport!

21. 01. 2023 - 18:23
0
Shares

Arapski novac promijenio je već odavno svijet fudbala. Najviše se to do sada moglo vidjeti po usponu Manchester Cityja i PSG-a, dok je Newcastle United zahvaljujući tom kapitalu postao najbogatiji klub svijeta.

U Saudijskoj Arabiji sada igra Cristiano Ronaldo i potpisao je najbogatiji ugovor u historiji fudbala, a tamo se igraju španski i italijanski Superkup. Sigurno ne samo zbog ljubavi prema fudbalu.

Fudbal su Arapi promijenili, a sada namjeravaju i Formulu 1, te nam odatle dolazi jedna pomalo nevjerovatna vijest.

Od 2017. godine Formula 1 ima novog vlasnika, Liberty Media, kojeg zastupa Chase Carey. Amerikanac je sada dobio ponudu koju nije očekivao. 

Ponuđači su "stavili na sto" neviđen iznos, 18,25 milijardi eura, navodi Bloomberg.

Ponudu su dali Saudijci koji su kupili i Newcastle, Javni investicijski fond države Saudijske Arabije.

Isti investitor ponudio je i preuzimanje Formule 1, koja se smatra najskupljim sportom na planeti.

Ako napravimo poređenje sa iznosom za koji je Bernie Ecclestone prodao Formulu 1 2017. godine, može se reći da je ovaj iznos koji su ponudili Arapi nevjerovatan.

Naime, Ecclestone, koji je vodio bogatstvo Formule 1 skoro četiri decenije, prodao je kompletan posao za iznos između 4 i po milijarde eura. 

Nakon što je dobio ovu ponudu, vlasnik Formule 1 ju je i odbio. Pomenuti izvor tvrdi da su pregovori počeli još krajem prošle godine, ali da nisu mogli da se održe, zbog stalnog odbijanja Careyja.

Očigledno je da u ovom slučaju Arapi nisu uspjeli kupiti novcem ono što žele, no jasno je da neće proći puno vremena do kada ćemo ponovo čitati slične vijesti o njima. 

 

 


Sportsport.ba

Učitaj još novosti