29. 11. 2022 - 17:05
PJEVAĆETE HIMNU ILI ĆEMO VAM PORODICE STRPATI U ZATVOR I...
907
Shares
PJEVAĆETE HIMNU ILI ĆEMO VAM PORODICE STRPATI U ZATVOR I MUČITI? Jezive prijetnje fudbalerima pred izuzetno bitan meč na Mundijalu

SP U KATARU

PJEVAĆETE HIMNU ILI ĆEMO VAM PORODICE STRPATI U ZATVOR I MUČITI? Jezive prijetnje fudbalerima pred izuzetno bitan meč na Mundijalu

29. 11. 2022 - 17:05
0
Shares

Ako je vjerovati navodima inostranih medija, porodicama iranskih fudbalskih reprezentativaca prijete zatvorom i mučenjem ako igrači ne budu pjevali himnu svoje države pred početak utakmice protiv SAD na Svjetskom prvenstvu.

Nakon odbijanja Iranaca da pjevaju nacionalnu himnu na prvoj utakmici protiv Engleske 21. novembra, igrači pozvani na sastanak sa pripadnicima Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC), prenosi CNN.

Izvor ove američke TV kuće je poručio da je fudbalerima rečeno da će se njihove porodice suočiti sa "nasiljem i mučenjem" ako ne budu pjevali nacionalnu himnu ili ako se pridruže bilo kakvom političkom protestu protiv režima u Teheranu.

Igrači su potom pjevali himnu pred drugu utakmicu protiv Velsa.

Isti izvor, koji navodno pažljivo prati iranske bezbjednosne agencije koje djeluju u Kataru tokom Svjetskog prvenstva, rekao je da je na desetine oficira iz IRGC angažovano da nadgleda iranske igrače kojima nije dozvoljeno da se miješaju van tima ili da se sastaju sa strancima.

Selektor Karlos Keiroš sastao se odvojeno sa oficirima IRGC nakon njihovih pretnji iranskim igračima i njihovim porodicama, rekao je izvor.

Nije otkriveno šta je bio sadržaj tog razgovora.

- U posljednjoj utakmici protiv Velsa, režim je poslao preko stotine pristalica glumaca kako bi stvorio lažni osjećaj podrške i naklonosti među navijačima. Za sljedeću utakmicu protiv SAD režim planira da značajno poveća broj aktera na hiljade - rekao je izvor.

Iran i SAD igraju večeras u posljednjem meču grupe B, a Iran se na ovom Svjetskom prvenstvu pojavljuje u sjenci domaćih previranja.

Protesti se u Iranu održavaju posljednjih mjeseci, a ugrozili su režim koji je na vlasti više od 40 godina.

Učitaj još novosti