28. 11. 2022 - 15:33
NEUER JE ITEKAKO IMAO ŠTA VIDJETI NA TRIBINAMA: Katarani...
907
Shares
NEUER JE ITEKAKO IMAO ŠTA VIDJETI NA TRIBINAMA: Katarani stavili ruku na usta i pokazivali...

NEUER JE ITEKAKO IMAO ŠTA VIDJETI NA TRIBINAMA: Katarani stavili ruku na usta i pokazivali...

28. 11. 2022 - 15:33
0
Shares

Svjetsko prvenstvo u fudbalu nažalost ne može proteći bez političkih poruka. Posljednji primjer je zabilježen na tribinama stadiona Al Bayt tokom utakmice 2. kola između Španije i Njemačke koja je okončana rezultatom 1:1.

Za razliku od susreta prvog kola i duela protiv Japanca Nijemci se ovaj put nisu odlučili za političke poruke, ali zato jesu Katarani i to su ih jasno usmjerili prema njemačkim fudbalerima, ali cijelom taboru višestrukog prvaka Evrope.

Kao što je poznato u znak protesta zaštite ljudskih prava te LGBTQ populacije Nijemci su na zajedničkoj fotografiji prekrili ruku preko usta. 

Na utakmici protiv Španije Katarani su odlučili da uzvrate udarac i to su uradili na zaista originalan način te se može reći da su jako dobro upoznati šta se dešavalo u Elfu prije nekoliko godina.

Naime, veliki broj stanovnika Katara je tokom utakmice prekrio usta jednom rukom, dok bi u drugoj držao fotografiju sa likom Mesuta Ozila, bivšeg reprezentativca Njemačke.

ozi1

Ozil je dugo godina nosio dres popularnih Pancera, tačnije od 2009. do 2018. godine. Bio je i član generacije koja je u Brazilu osvojila zlatnu medalju. Oprostio se nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Njegovom odlasku iz reprezentacije jer je kako je sam kazao bio podvrgnut diskriminaciji na osnovu njegove etničke pripadnosti. 

"Teško mi je bilo donijeti ovu odluku ali neću više igrati za Njemačku zbog osjećaja rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni", kazao je Ozil u julu 2018. godine te poručio:

"Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo."

Napadi na Ozila i kritike su počeli nakon što je objavio zajedničku fotografiju sa turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom te mu je poručeno da mu nedostaje zalaganja prilikom igranja za Njemačku.

ozi2

Inače, nekada odlični veznjak je bio jedan od rijetkih njemačkih fudbalera koji su javno kritikovali Kinu zbog načina na koje tretiraju Ujgure, odnosno muslimansku skupinu u toj zemlji. I taj njegov potez nije naišao na odobravanje u Njemačkoj. 

Evidetno je da je Kataranima zasmetalo ponašanje Nijemaca i sada su im odlučili odgovoriti. Da li su to uradili na pravi način ili ne procijenite sami.

Učitaj još novosti