22. 11. 2022 - 14:20
ANALIZA MEČA/Kako je hrabra Saudijska Arabija pobijedila...
907
Shares
ANALIZA MEČA/Kako je hrabra Saudijska Arabija pobijedila Messija i Argentinu

MUNDIJAL U KATARU

ANALIZA MEČA/Kako je hrabra Saudijska Arabija pobijedila Messija i Argentinu

Sport.ba
22. 11. 2022 - 14:20
0
Shares

Svjetsko prvenstvo na samom početku priredilo je veliko iznenađenje. Počelo je tako što je Lionel Messi napravio još jedan rekord za Argentinu, a završilo se tako što je superzvijezda neutješno gledalal u daljinu nakon što je Saudijska Arabija priredila zapanjujuće iznenađenje, te prekinula niz od 36 utakmica bez poraza nositelja Copa Amerike, piše Guardian u analizi nakon meča.

Klupa Saudijske Arabije istrčala je na teren kada je slovenački arbitar Slavko Vinčić konačno prekinuo njihovu muku nakon dugih osam minuta nadoknade. 

saudijskarabijaArgentinsko 18. Svjetsko prvenstvo bilo je njihovo prvo otkako je Diego Maradona umro prije skoro tačno dvije godine.

 "Čudno je ne vidjeti ga na tribini, ne vidjeti ljude kako lude kada se pojavi", rekao je Messi, Maradonin nasljednik u dresu broj 10.

“Volio je reprezentaciju. On je uvijek bio i uvijek će biti s nama.” 

 Maradonino lice ispunilo je mnoge zastave i transparente postavljene unutar arene kapaciteta 88.966 osoba, koja je biti i mjesto finala 18 decembra.

Ekipa Lionela Scalonija je već od prvog zvižduka pokazala je imperativ pobjede. 

saudija

Prvo slavlje uslijedilo je nakon pogođenog penala Lionela Messija, koji je time postao prvi igrač Argentine koji je postigao gol na četiri turnira Svjetskog prvenstva – 2006., 2014., 2018. i 2022. – i peti čovjek u historiji koji je postigao taj podvig.

Argentina je imala tri gola poništena zbog ofsajda u razmaku od 13 minuta prvog poluvremena.

Međutim, nakon poluvremena Saudijci su na teren izašli kao neprepoznatljiva napadačka sila i preokrenuli igru, Argentinu i Grupu C na glavu u roku od osam minuta nakon ponovnog početka.

637cca31-7b94-48f5-bc22-45a50a0a0a64-capture-previeworg

Foto: Guardian

Samo tri minute igre u nastavku bilo je dovoljno Saudijcima da izjednače. Al Buraikan je sjajno proigrao Al Shehrija i izjednačio rezultat.

Samo nekoliko minuta nakon prvog šoka, uslijedio je drugi. Loptu je dobio Al Dawsari, uputio je snažan i precizan udarac te savladao golmana za veliko slavlje Saudijaca.

Kod Argentine je odmah zavladala panika i njihovi pokušaji da izbjegnu poniženje prvog dana bili su rezultat očaja uprkos tome što su imali više od 40 minuta do igre.

Na samom kraju utakmice bek Alshahrani je dobio stravičan udarac koljenom od vlasitog golmana nakon čega je iznesen na nosilima. 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti