19. 11. 2022 - 19:05
Velika nagrada Abu Dabija: Verstappen osigurao pole position...
907
Shares
Velika nagrada Abu Dabija: Verstappen osigurao pole position ispred timskog kolege i Ferrarija

FORMULA 1

Velika nagrada Abu Dabija: Verstappen osigurao pole position ispred timskog kolege i Ferrarija

19. 11. 2022 - 19:05
0
Shares

Max Verstappen osigurao je sedmi pole position ove sezone nakon što je najbolje ostavio za posljednji dio kvalifikacija i pobijedio timskog kolegu Sergija Pereza, a drugi i treći startni red na Velikoj nagradi Abu Dabija osigurali su Ferrari i Mercedes.

Verstappen je bio najbrži nakon prvih Q3 pokušaja s vremenom 1:23.988 uz najbolji treći sektor dok je Sainz bio drugi najbrži s 0.293 sekunde zaostatka. Perez je bio treći ispred Leclerca, Hamiltona i Russella.

U posljednjim pokušajima Verstappen dodatno popravlja svoje najbolje vrijeme na 1:23.824, a Perez unatoč boljem drugom krugu nije uspio pobijediti Verstappena nego je završio drugi i upotpunio prvi startni red za Red Bull.

Ferrari je zauzeo drugi startni red s Leclercom i Perezom ispred Hamiltona i Russella koji su zauzeli treći startni red za Mercedes.

Norris je bio najbrži od vozača ekipe sredine poretka na sedmom mjestu za McLaren, a osmi je bio Ocon u Alpineu ispred Vettela u Aston Martinu i Ricciarda u drugom McLarenu koji ima tri mjesta kazne zbog sudara s Magnussenom na VN Brazilu

Alonso je svoje posljednje kvalifikacije za Alpine završio na 11. mjestu čime je njegov ovogodišnji omjer s Oconom 11:10 u korist Alonsa, a Tsunoda je završio 12. za AlphaTauri.

Schumacher je šesti puta ove sezone pobijedio Magnussena u kvalifikacijama, ali nije mogao bolje od 13. mjesta u Haasu, a Stroll je bio 14. za Aston Martin ispred Zhoa koji je bio 15. u Alfa Romeu kao najsporiji vozač u Q2.

Magnussen je bio najbrži od vozača koji su zapeli u Q1 za Haas na 16. mjestu ispred Gaslyja u AlphaTauriju, a Bottas je razočarao u Alfa Romeo na tek 18. mjestu dok je Zhou uspio proći u Q2 i osmi puta pobijediti Bottasa u kvalifikacijama.

Albon je 19. puta pobijedio Latifija u kvalifikacijama, ali to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman od 19. mjesta jer su Williamsi zauzeli posljednji startni red.

Utrka u Abu Dabiju, posljednja ove sezone, sutra počinje u 14 sati po našem vremenu.

Učitaj još novosti