03. 10. 2022 - 21:26
EMOCIJE KAKVE SE NE MOGU OPISATI! Velikan večeras prvi put...
907
Shares
EMOCIJE KAKVE SE NE MOGU OPISATI! Velikan večeras prvi put nakon 19 godina igra na svom stadionu:

GRČKA

EMOCIJE KAKVE SE NE MOGU OPISATI! Velikan večeras prvi put nakon 19 godina igra na svom stadionu: "Djede, vratili smo se!"

Sportsport.ba
03. 10. 2022 - 21:26
0
Shares

Grčki velikan nije igrao na svom stadionu posljednjih 19 godina. To se promijenilo večeras.

U "Agia Sophiji" u atinskoj četvrti Nea Filadelfia već danima vlada emocionalno izvanredno stanje. Čekao se ovaj dan, čekalo se da igrači AEK-a istrče na travnjak novog stadiona koji usput rečeno izgleda veličanstveno. No, trebalo je skoro dvije decenije da se otvori.

Mnogi nogometni klubovi su prije ili kasnije gradili nove stadione i podnijeli su tešku prijelaznu fazu. No, uz ovu gotovo nevjerovatnu priču grčkom klubu je trebalo više od 19 godina ili tačno 9070 dana da doživi sretan kraj.

Nakon stotina odigranih utakmica na devet izmjeničnih lokacija, nakon beskrajnih sportskih, financijskih i pravnih svađa, AEK večeras ponovno igra na svom terenu prvi put nakon 3. maja 2003. godine.

Katastrofa je počela u septembru 1999. kada je stadion nominalno trećeg najvećeg grčkog nogometnog kluba teško oštećen nakon razornog potresa oko grčke prijestolnice Atine. Jednoglasni tenor koji je uslijedio zvučao je dobro za AEK: stadion, izgrađen 1930., trebao je biti uključen u plan obnove za Olimpijske igre 2004., a slavna arena trebala je biti ponovo izgrađena.

Većina je mislila da će se AEK na novi stadion vratiti za dvije do tri godine, ali to se odužilo...

Kada je AEK u maju 2003. u posljednjoj utakmici kod kuće pobijedio ligaškog rivala Aris s 4:0, bio je to kraj starog stadiona, ali i sezone za pamćenje. U to su vrijeme Atinjani stvorili jedan od mnogih dvojbenih rekorda u kultnoj klupskoj povijesti: eliminisani su neporaženi u grupnoj fazi Lige prvaka. U više od 30 godina dugoj povijesti igranja u LP, ovo je rekord koji će se pamtiti. Šest remija, uključujući po dva protiv Realovih Galaktikosa predvođenih Zidaneom i protiv Rome predvođene Tottijem.

Titula prvaka izmakla im je za mizerna dva boda zaostatka za dvojcem Olympiakos i Panathinaikos. Klub je 2004. godine trebao da preuzme miljenik publike i golgeter Demis Nikolaidis, koji je nekoliko sedmica ranije bio evropski prvak u Portugalu pod vodstvom Otta Rehhagela.

Zbog neprozirnih ograničenja gradnje u atinskoj četvrti Nea Filadelfia, gdje su se susreli korumpirana politika i birokracija, relativno brzo je razvijen novi plan za izgradnju veće, modernije arene negdje drugdje u Atini.

U sportskom smislu, AEK-u je 2005. godine za dlaku izmakla titula, a 2007. klub je dobio čak i svjetsku zvijezdu Rivalda da bi nakon 1994. konačno opet postali državni prvaci.

No, ubrzo novi problemi, nova kriza, izgubljena titula za zelenim stolom i umjesto dodatnih prihoda, stiže val kritika, posebno na račun miljenika navijača Nikolaidisa koji je digao ruke od kluba u jesen 2008. godine. Postupno su se udaljavali i investitori, što je nakon enormnih financijskih turbulencija u proljeće 2013. dovelo do potpunog pada u niži rang nakon gotovo 90 godina.

Dužnost kluba preuzeo je Dimitirs Melisanidis, koji je ranih 90-ih bio jako uspješan u dresu AEK-a zajedno sa legendarnim Dušanom Bajevićem, koji je s AEK-om osvojio tri naslova prvaka kao igrač. AEK je ispao u treću ligu, ali je imao uz sebe i Melisanidisa i Bajevića kao trenera, a plan je bio da se stadion gradi na starom mjestu "koliko god to koštalo".

Bila je to i želja svih navijača AEK-a, čiji su preci već bili protjerani Grci iz današnjeg Istanbula, kako se ne bi ponovo morali seliti, ali nije zvučalo realno. Uostalom, prošlo je bilo već deset godina od rušenja. Gradnja i financijski planovi su postojali, ali se opet umiješala politika. Iako su većina građana bili navijači AEK-a, gradonačelnik Nea Filadelfije, izabran 2014., žestoko se politički i pravno protivio izgradnji novog stadiona. Svaki plan AEK-a završio je na sudu, uz svaku dobivenu pravnu bitku uslijedila je još jedna tužba, u slučaju sumnje "17 stanovnika" ili zbog 38 stabala koja su morala biti posječena.

Građevinska dozvola izdana je tek u julu 2017. godine, kada je AEK već dobio nekoliko sporova pred Vrhovnim sudom. Proslava prvenstva 2018. nije se održala na Olimpijskom stadionu, već sa stotinama hiljada gotovo bizarno oko gradilišta, jer su se tamo svi osjećali više kao kod kuće. Višegodišnjem ratu živaca došao je kraj najkasnije 2019. godine izborom glumca Giannisa Vourosa za novog gradonačelnika Nea Filadelfije. Vouros, vatreni navijač AEK-a, uspio je spojiti gradske interese i podršku AEK-a.

Istovremeno s izgradnjom novog stadiona redizajnirana je infrastruktura s putevima i trotoarima oko stadiona. Tunel koji vodi do stadiona pušten je u promet sredinom septembra.Tako je posljednja prepreka uklonjena.

Arena je svečano otvorena prošlog petka. Riječi dobrodošlice patrijarha Bartholomäusa, jasne i prožete poviješću: "AEK je ideja (u životu) i takve ideje nikada ne izumiru".

Arhitektura, koja je prilično netipična za modernu arenu, više nalikuje tvrđavi i jasno je vidljiva referenca na "Aja Sofiju". Za AEK je to kulturno, povijesno i sportsko mjesto. Predsjednik Barcelone Joan Laporta, koji je Melisanidisov prijatelj, rekao je da je "AEK kao Barça, više od kluba".

Već nekoliko dana (i noći) oko same arene nije bilo tiho. Čak i noću navijači AEK-a hodočaste na novi stadion i fotografišu se ispred dvanaest metara širokog čeličnog orla koji bdije nad navijačkom tribinom 21. Na inauguraciju u petak nisu doputovali samo navijači iz cijele zemlje. Oglasili su se i fan klubovi iz Njemačke, Engleske, Italije, New Yorka i Sydneya. Kafići i barovi oko stadiona ponovo su puni. I sve u istom tenoru: "Napokon kući!" Autobusi i stajališta također imaju digitalnu poruku: "Dobrodošao nazad, AEK".

Karakterističan je i prvi transparent na stadionu: "Djede, vratili smo se!", čime je jedan mladić želio prenijeti radost preminulom djedu. Svečanost inauguracije prenosila je uživo državna TV i postigla je najveću gledanost od preko 25 posto s do dva miliona gledatelja.

Svi su imali suzne oč, pa i kod legendi AEK-a poput naše Dušana Bajevića ili rekordnog strijelca Thomasa Mavrosa. Ili od samog vlasnika Melisanidisa, koji je plakao kao dječačić kad je u prepunoj areni shvatio da je nakon mukotrpnih godina pobijedio u samoproglašenoj "borbi za život". Bez ijednog centa duga.

Za današnju premijernu utakmicu protiv Ionikosa (19 sati po srednjoeuropskom vremenu) AEK je lako mogao prodati više od 100.000 ulaznica. Na kraju je gotovo 26.000 vlasnika sezonskih ulaznica i još 6.000 navijača prošlo kroz slobodnu prodaju - te su ulaznice odmah nestale. Ponovo će se satima pjevati i pustiti emocijama na volju. Nekoliko hiljada ljudi pjevat će ispred stadiona. Više nego dovoljno nakon gotovo dvije decenije čekanja.

Večeras u 19 sati je počeo meč na novom stadionu, ali ubrzo je prekinut zbog navijača. Oni su na ovo predugo čekali...

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ VIDEO.

Učitaj još novosti