29. 09. 2022 - 08:15
PRVI PUT NAKON 110 GODINA: Za vikend će biti ispisana...
907
Shares
PRVI PUT NAKON 110 GODINA: Za vikend će biti ispisana historija Serije A

PRVI PUT NAKON 110 GODINA: Za vikend će biti ispisana historija Serije A

29. 09. 2022 - 08:15
0
Shares

Nedjeljna utakmica 8. kola italijanske Serije A između Sassuola i Salernitane vjerovatno bi prošla potpuno nezapaženo da nije bilo odluke talijanskog sudijskog kolegija.

Naime, po prvi put nakon 110 godina utakmicu italijanske elite suditi će žena.

Ovaj historijski trenutak za talijanski fudbal pripast će Mariji Sole Ferrieri Caputi, koja će u nedjelju voditi utakmicu na stadionu Mapei.

"Neće to biti običan dan, već sam i sam uzbuđen. Maria Sole će debitovati u Seriji A zbog svojih zasluga, nije bilo prečica na njenom putu. Nakon više od 110 godina doživjet ćemo historijski trenutak", rekao je šef talijanskih sudaca Alfredo Trentalange.

Maria Sole Ferrieri Caputi ima samo 32 godine. Prethodno je vodila utakmice ženske Serije A, a ima 23 utakmice u Seriji C, tri u Serji B i jednu u talijanskom kupu. Njen debi se možda ne bi dogodio za nekoliko sedmica da za nekoliko dana ne putuje u Indiju na Svjetsko prvenstvo za žene do 17 godina.

"Ne dajemo nikakve privilegije, Maria Sole je sama prokrčila taj put svojim sposobnostima i vještinama. Hvala svima u FIFA-i koji su vjerovali u to, kao i Robertu Rosettiju (glavnom sucu UEFA-e, op. a.) i UEFA-i", dodao je Trentalage.

Utakmica Sassuolo - Salernitana bit će susret između dvije momčadi iz sredine tabele. Sassuolo je jedanaesti, a Salernitana na trinaestoj poziciji.

Meč je, dakle, na rasporedu u nedjelju, drugog oktobra, od 15 sati. 

Učitaj još novosti