20. 09. 2022 - 16:13
Došao je u United sa čak 35 godina, ali to nije smetalo da...
907
Shares
Došao je u United sa čak 35 godina, ali to nije smetalo da bude najvoljeniji igrač od strane Fergusona

Došao je u United sa čak 35 godina, ali to nije smetalo da bude najvoljeniji igrač od strane Fergusona

20. 09. 2022 - 16:13
0
Shares

Sir Alex Ferguson radio je s mnogim velikim igračima, a neke od njih naprosto je obožavao.

Prošlo je osam godina otkako je Ferguson napustio Manchester United. Ferguson je 1986. godine preuzeo slavni klub sa kojim je osvojio 13 titula u Premier ligi, pet FA kupova, četiri Liga kupa i dvije titule evropske Lige prvaka.

Osvojio je i svjetsko klupsko prvenstvo, Superkup Evrope, Kup pobjednika kupova, Interkontinentalni kup i 10 trofeja Community Sheilda i prosto ne postoji čovjek koji je više dao jednom klubu nego što jde Škot Manchesteru.

Prije Uniteda Ferguson je predvodio i St. Mirren s kojim je osvojio prvu škotsku diviziju, i Aberdeen, sa kojim je tri puta bio šampion Škotske, četiri puta osvojio Kup, a zatim i Liga kup, Kup pobjednika kupova i Superkup Evrope.

Stotine vrhunskih igrača upoznao je Ferguson, trenirao ih je i činio boljim, a priznao je da je jednog od njih po svaku cijenu želio zadržati.

Možda ćete ostati u čudu, ali radi se o Henrikhu Larssonu, legendi švedskog nogometa koja je u Manchester stigla u januaru 2007. godine, nakon što se povrijedio Louis Saha.

Larsson je tada imao 35 godina i na Old Traffordu je ostao samo dva mjeseca. Vratio se u Helsingborg u martu nakon što je tri puta u 13 utakmica pogodio mrežu, a Ferguson je odmah nakon svoje posljednje utakmice u dresu Crvenih vragova počeo da govori o Larssonu.

"Bio je fantastičan za nas, njegov profesionalizam, njegov stav, sve što je napravio bilo je izvrsno", objasnio je Ferguson nakon 2:2 remija s Middlesbroughom.

"Voljeli bismo da ostane, ali očito je dao obećanje svojoj porodici i Helsingborgu i mislim da bismo to trebali poštovati - ali ja bih učinio sve da ga zadržim", priznao je Škot tada-

"U njegovoj zadnjoj utakmici u našim bojama u Middlesbroughu, vodili smo 2:1, a Henrik se vratio igrati u vezni red i neprestano je trčao kako bi pomogao da osvojimo tri boda", napisao je Ferguson u svojoj drugoj autobiografiji.

"Kad se vratio u svlačionicu, svi igrači su ustali i zapljeskali mu, a pridružio se i stručni štab. Potreban je neki igrač za takav učinak u dva mjeseca", objavio je Fergie.

"Kultni status može nestati u dvije minute ako igrač ne radi svoj posao. Ipak, Henrik je zadržao tu auru dok je bio s nama. Izgledao je kao prirodni igrač Man Uniteda, sa svojim pokretima i hrabrošću", dodaje Ferguson.


Iskustvo bivšeg igrača Celtica prenijelo se na neke Unitedove mlade napadače, ponajprije Waynea Rooneya i Cristiana Ronalda.

Ferguson je nastavio: "Kad je stigao u United, činio se pomalo kultnom figurom među našim igračima. Izgovarali bi njegovo ime sa strahopoštovanjem".

I sam je Larsson priznao da mu je žao što nije malo duže ostao u Manchesteru i Engleskoj.

Bivši reprezentativac Švedske je igrao još za Feyenoord, Celtic i Barcelonu, a karijeru je završio 2013. godine.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti