15. 08. 2022 - 20:37
Tek mu je 17 godina, a već je neviđena zvijer: I sam Ronaldo...
907
Shares
Tek mu je 17 godina, a već je neviđena zvijer: I sam Ronaldo od njega očekuje velike stvari

Tek mu je 17 godina, a već je neviđena zvijer: I sam Ronaldo od njega očekuje velike stvari

15. 08. 2022 - 20:37
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ronaldo Nazario fudbaler je koji je obilježio fudbal.

Zasigurno je obilježio jednu fudbalsku eru, kako svjetskog i evropskog fudbala, tako i reprezentacije Brazila s kojom je postao prvak svijeta.

Brazilski mediji sada predstavljaju Vitora Roquea, 17-godišnjeg fudbalera koji bi prema njihovom mišljenju mogao postati novi Ronaldo, odnosno neko ko će biti na njegovom nivou.

Cruzeiro i Atletico Paranaense proveli su zapravo cijelo proljeće u "mačevanju" koje je počelo odmah nakon odluke igrača da napusti prvog u korist drugog kluba. Iznos transfera dosegnuo je 4,7 miliona eura, iako Cruzeiro tvrdi da bi iznos trebao biti višestruk.

Što se dogodilo? Još jedna epizoda u složenim pravilima koja postoje (posebno u Latinskoj Americi) s transferima mladih nogometaša. Ako druga momčad pristupi maloljetnom igraču s ponudom i njegov trenutni klub mu položi jednak iznos, onda ako nogometaš odluči otići, mora unijeti u fond novac u iznosu od 200 mjesečnih plata.


Sada Cruzeiro tvrdi da je ugovor Vitora Roquea predviđao hrabro povećanje, njegovi agenti tvrde da je to bio novi prijedlog, a ne produženje postojećeg, no vjerojatno su to stvari koje se ne bi trebale brinuti nas, nego advokate i upravu. No, spomenimo samo historije radi, prelazak Vitora Roquea iz njegove prve momčadi, Atletico Mineira u Cruzeiro, a i on je završio na sudu, tri godine ranije. 

Navijače zanima hoće li se potvrditi očekivanja koja je uspio stvoriti za tako malo dijete iza kojeg je profesionalna karijera od praktično nekoliko mjeseci. Ali, kad već sam "Fenomeno" predvidi da će ovaj klinac ući u historiju, onda ga vjerojatno moramo staviti pod lupu i čekati da prijeđe Atlantik u ime neke velike evropske momčadi.

S Cruzeirom je radio fantastične stvari igrajući u mlađim kategorijama i kao rezultat toga nije prošlo dugo prije nego što ga njegovi vršnjaci nisu "zamrzili" jer je evidentno bio mnogo superiorniji od druge djece.

Tako je dobio "vatreno krštenje" u drugoligaškom prvenstvu Brazila gdje se nije dugo zadržao nakon što ga je Paraerense doveo. 


Samo šest sedmica nakon transfera zabio je svoj prvi gol i čak postao najmlađi igrač momčadi koji je to postigao, a nekoliko dana kasnije uspio je i napredovati. Ovaj tinejdžer također je zabio u Copa Libertadoresu (opet postavljajući rekord) u utakmici Paranaensea protiv Libertada iz Paragvaja.

Vitor Roque potpisao je petogodišnji ugovor 13. aprila 2022., koji će ga teoretski zadržati u Paranenseu do 2027. Istina je, naravno, da ljudi u momčadi već znaju da se to neće dogoditi i harizmatični napadač naći će se što je prije moguće u avionu na putu za Madrid, Pariz ili neki drugi evropski grad sa sjedištem velikog kluba.

Real je već pokazao interes, ali sigurno je da će se usput naći i drugi pretendenti za 17-godišnjeg fenomena.

Sportsport.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti