07. 08. 2022 - 14:54
Benfica ima orla koji prije svake utakmice izvodi performans:...
907
Shares
Benfica ima orla koji prije svake utakmice izvodi performans: Od kluba zatražili da prekinu običaj

Benfica ima orla koji prije svake utakmice izvodi performans: Od kluba zatražili da prekinu običaj

07. 08. 2022 - 14:54
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uoči svake utakmice portugalskog nogometnog kluba Benfice veliki orao leti iznad tribina stadiona pa se spušta na klupski grb postavljen na centru terena dok tisuće navijača ushićeno prate njegov let, piše 24sata.hr.

Orao, simbol Benfice, godinama je dio spektakla na stadionu Luz kapaciteta 66.500 mjesta u Lisabonu.

No politička stranka i jedna nevladina organizacija za zaštitu životinja zatražile su ukidanje tog običaja.

- Divljim životinjama nije mjesto u sportu nego u prirodi gdje trebaju slobodno živjeti - rekla je Ines Sousa Real, 41-godišnja zastupnica u portugalskom parlamentu ispred stranke Ljudi Životinje Priroda (PAN).

Predložila je Benfici korištenje plišane maskote orla.

- Voljeti životinje znači poštivati njihovu divlju prirodu i slobodu - dodala je na Twitteru.

Ukidanje ove tradicije u jednom od najpoznatijih klubova Europe zatražila je i nevladnina organizacija PETA uoči početka portugalskog prvenstva.

- Orlovi su životinje samotnjaci, ne smiju biti u stresnom i bučnom ambijentu stadiona - navedeno je u pismu kojeg je PETA poslala u klub. 

- Ove prekrasne životinje nadlijeću široka prostranstva, većinu vremena provode na drveću te slobodno love na velikom prostoru. Ovakvo okruženje im stvara frustraciju i ekstremni stres - stoji u pismu.

Zaposlenik Benfice s istreniranim orlom u ruci ulazi u lift stadiona pa ga zatim pušta prije početnog sučevog zvižduka.

Najčešće leti orao nazvan Vitoria (pobjeda) a zaposlenik je rekao Hini da imaju tri orla od kojih se jedan zove Gloria (slava).

Navijači Benfice s godinama su postali poprilično praznovjerni te se pojavila legenda koja kaže da će klub, ako orao napravi dva kruga uoči utakmice, pobijediti. 

Orao je 2018. godine jednom prilikom pobjegao, ali riječ je o izrazito pametnim životnjama pa se vratio. Njegov dreser ga jje prije utakmice protiv Vitorie pustio da odradi slavni let, ali orao je odletio sa stadiona. Slično situacija bila je i 2012. godine, ali orla su pronašli istu večer u blizini stadiona. 

Od travnja 2011. godine bjeloglavog orla imena Agua Vitoria trenira Andre Rodrigues, a nasljedio je originalnog orla koji se umirovio 2003. godine. S obzirom na to da su izgledali gotovo identično, novog orla nazvali su istim imenom. 

Benfica, na čijoj klupi za pričuve sjedi hrvatski napadač Petar Musa (24), u petak je pobijedila 4-0 Arousu u prvom kolu portugalskog prvenstva.

“Crveni” iz Lisabona su prošlu sezonu završili na trećem mjestu, a njihova navijačka skupina “No Names Boys” je od 1994. godine u prijateljskim odnosima s Hajdukovom skupinom “Torcida” pa se na štandu ispred stadiona prodaju i Hajdukovi šalovi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti