04. 08. 2022 - 20:06
Odmah nakon presude oglasio se Biden: Ovo je neprihvatljivo,...
907
Shares
Odmah nakon presude oglasio se Biden: Ovo je neprihvatljivo, tražimo...

Odmah nakon presude oglasio se Biden: Ovo je neprihvatljivo, tražimo...

04. 08. 2022 - 20:06
0
Shares

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon presude ruskog suda koji je danas osudio američku košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora, a on je rekao da je ovakva odluka neprihvatljiva.

Osim toga, slavna američka košarkašica će morati platiti oko 16.000 dolara novčane kazne, odnosno milion rubalja.

Saga oko Griner u Rusiji traje već mjesecima i ona je sve vrijeme u zatvoru. Nju je američki State Department klasificirao kao nepravedno pritvorenu, a nakon što je danas donesena i zvanična presuda, oglasio se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i rekao kako ne prihvata ovakvu odluku.

"Državljanka Sjedinjenih Američkih Država Britnney Griner danas je osuđena i to je još jedan podsjetnik na ono što svijet zna. Rusija je nelegalno zatvorila Britnney, a ovo je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi, kako bi ona mogla biti sa svojim suprugom, voljenima, prijateljima i saigračima. Moja administracija će neumorno raditi i koristiti svaku priliku da dovede Brittney sigurno kući i to što je prije moguće", naveo je Biden.

Ona je nedavno i priznala krivicu nakon čega je postalo jasno da neće biti oslobođena. Ova 31-godišnja košarkašica uhapšena je na aerodromu u Moskvi još u februaru ove godine kada su joj pronašli ulje kanabisa u torbi.

Griner već godinama nastupa u Rusiji kada je pauza u WNBA ligi, najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Učitaj još novosti