04. 08. 2022 - 19:00
Bojao se da će umrijeti siromašan pa je šokirao transferom,...
907
Shares
Bojao se da će umrijeti siromašan pa je šokirao transferom, kući se vraća ludo bogat

Bojao se da će umrijeti siromašan pa je šokirao transferom, kući se vraća ludo bogat

04. 08. 2022 - 19:00
0
Shares

Dva dana prije Božića 2017. godine potvrđena je vijest da će nogometaš Chelseaja i brazilske reprezentacije Oscar napustiti londonski klub i karijeru nastaviti u Kini. Vijest je šokirala nogometne navijače koji su tada sjajnom 26-godišnjem igraču zamjerili prestanak bavljenja ozbiljnim nogometom u zamjenu za milione koje je Kina tada nudila nogometnim zvijezdama.

Oscar o toj odluci nije dugo razmišljao, a nikad nije ni skrivao razlog zbog kojeg je karijeru zamijenio novcem. U svojoj riznici trofeja imao je tada s Chelseajem već dva naslova prvaka Premier lige, osvojenu Europa ligu i EFL kup, skupio je 48 nastupa za Brazil i otišao u Shanghai Port.

U 173 nastupa za tu kinesku ekipu, s kojom je bio prvak 2018. i osvajač kupa godinu nakon, ostvario je učinak od 51 gola i 94 asistencije. U Shanghai Portu je igrao sve donedavno, kada je objavljeno da se iz Kine vratio u Brazil. Karijeru će nastaviti u domovini, a igrat će za Flamengo.

Transfer je tada iznosio 60 miliona eura, a Oscar si je osigurao 20-ak miliona eura godišnje plate. "Kina ima nevjerojatnu finansijsku moć i nekim je igračima nemoguće odbiti ponudu", priznao je odmah Oscar kojem je do porodice bilo stalo više nego do vlastite karijere. Potvrdio je to više puta.

"Dolazim iz siromašne porodice, ovo su plodovi mog rada i zbog ovakvog ugovora ja se osjećam kao pobjednik. Ne želim u starosti biti siromašan i živjeti od sjećanja", izjavio je tom prilikom brazilski nogometaš.

U tome je i uspio jer je nakon pet godina u Kini zaradio preko 100 miliona eura, a prema pisanju engleskih medija, njegovo bogatstvo, nakon oduzimanja poreza i svih ostalih davanja koja dolaze s platom u Kini, iznosi oko 70 miliona eura. To je iznos koji bi mu trebao biti dovoljan da ne mora strahovati od umiranja u siromaštvu.

 

Index.hr

 

Učitaj još novosti