09. 05. 2022 - 18:25
Zahtjev 25-godišnjaka koji je zauvijek promijenio nogomet:...
907
Shares
Zahtjev 25-godišnjaka koji je zauvijek promijenio nogomet: Englezi su shvatili da nisu najpametniji

Zahtjev 25-godišnjaka koji je zauvijek promijenio nogomet: Englezi su shvatili da nisu najpametniji

09. 05. 2022 - 18:25
0
Shares

Kada je irska nogometna liga počela u jesen 1890. godine, svi njeni sastavni klubovi dolazili su iz Belfasta, izuizev jednog - Milforda.

Golman Milforda bio je 25-godišnjak William McCrum, koji je dolazio iz prilično bogtate porodice i koji se školovao na prestižnom Trinity koledžu u Dublinu, a s obzirom na inteligenciju koju je posjedovao, kasnije će odraditi važnu promjenu koja će nogomet učiniti posebnim i onakvim kakvim ga danas gledamo.

McCrum je bio jedan od uključenih u osnivanje nogometnog kluba Milford u Sjevernoj Irskoj, a 1890. godine je, iznerviran količinom prekršaja u igri, sekretaru Irskog nogometnog saveza Jacku Reidu iznio ideju da se uvede obavezan kazneni udarac za prekršaj napravljen u blizini gola.

Reid je potom to proslijedio Odboru međunarodnih nogometnih saveza (IFAB), a ubrzo je odlučeno da se "zahtjev Irca", kako je naglašena inicijativa, utpopunosti prihvati i da se svaki prekršaj u blizini gola okarakteriše kao kazneni udarac ili penal.

Prvobitno je ovo naišlo na otpor, naročito od strane Engleza, koji su uvjeravali da je nogomet gospodski sport i da niko neće varati, ali onda je došao kontroverzni incident u četvrtfinalu FA kupa između Notts Countyja i Stoke Cityja na Trent Bridgeu, zbog čega je "zahtjev Irca" jednostavno morao biti usvojen.

County je vodio 1:0 u posljednjoj minuti, kada je jedan od njegovih defanzivaca namjerno srušo igrača Stokea u gol šansi. Postojeći zakoni dopuštali su Stokeu samo neizravni slobodni udarac, pa su igrači Notts Countyja jednostavno stvorili ljudski zid na gol-crti kako bi blokirali udarac. Stoke City je ispao, dok je County stigao do finala na Ovalu u Londonu, izgubivši od Blackburn Roversa.

Kada se tog ljeta IFAB ponovo sastao u hotelu Alexandra u Glasgowu s Reidom koji je predstavljao irsko izaslanstvo, McCrumov prijedlog dobio je podršku engleskog FA. Sastavljen kao 'Pravilo 14' Pravilnika Udruge, svaki igrač koji se namjerno spotakne, obori s leđa, gura ili drži protivnika, ili namjerno igra rukom loptom unutar 16 metara od vlastite gol-linije, rezultirat će kaznenim udarcem.

Prva iteracija kaznenog udarca bila je drugačija od današnje. Izvorno je lopta još uvijek mogla biti udarena samo jednom, ali je bila postavljena na liniju 11 metara od gola i golman je mogao izaći do pet metara. Penali takvog tipa nisu dodani u pravilnik nogometa prije 1902. godine.

Mnogi su isprva bili protiv ideje o kaznenom udarcu, pa je golman Corinthiana Thomas Rowlandson u meču protiv CB Fryja odbio stajati na golu, maknuo se u stranu i protivnički igrač koji je pucao penal postigao je gol.

Autor prvog penala koji je izveden i pretvoren u gol prema novom zakonu bio je Irac James McLuggage za Royal Albert protiv Airdrieoniansa u dobrotvornoj utakmici u Škotskoj samo nekoliko dana nakon što je donesenp Pravilo 14.

U Škotskoj ligi, za 'seoski klub' Renton dosuđen je prvi jedanaesterac u takmičarskom nogometu 22. augusta 1891. U Engleskoj, tri sedmice kasnije, Wolverhampton Wanderers je izveo prvi penal dosuđen u seniorskom nogometu.

Danas je, priznat ćete, nezamislivo da se nogometna utakmica igra bez penala. Na šta bi to onda ličilo...

Sportsport.ba

Učitaj još novosti