24. 11. 2021 - 18:15
UGROŽENO ZDRAVLJE NOVAKA ĐOKOVIĆA! Šokantne tvrdnje ljekara o...
907
Shares
UGROŽENO ZDRAVLJE NOVAKA ĐOKOVIĆA! Šokantne tvrdnje ljekara o bolesti koja ga je napala

REPUBLIKA.RS PODSJEĆA

UGROŽENO ZDRAVLJE NOVAKA ĐOKOVIĆA! Šokantne tvrdnje ljekara o bolesti koja ga je napala

24. 11. 2021 - 18:15
0
Shares

Srpski teniser Novak Đoković, svijetu je poznat kao najbolji teniser planete, jedan od kandidata za titulu najboljeg u istoriji ali pažnju je privukao i kada se prije nekoliko godina odlučio da potpuno promeni način ishrane. Međutim, kako pišu domaći mediji, to mu nije mnogo pomoglo.

Naime, jedan ljekar prije nekoliko godina istakao je da Novak boluje od takozvane ortoreksije koju izaziva pretjerana zdrava ishrana.

- Liječenje ortoreksije nije lako. Počinje liječenjem postojećih zdravstvenih problema i učenjem oboljelih o pravilnom načinu ishrane, a najveći izazov je ubijediti ih da im je potrebna pomoć - objasnio je doktor nutricionista za "Scandal!", a potom i dodao:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

- Važno je da shvatite da pravilna ishrana zadovoljava potrebe organizma za energijom kao i da osigurava materije neophodne za izgradnju tkiva i fiziološke funkcije. Pacijenti često pokazuju otpor prema ovom dijelu tretmana jer su ponosni na izbor hrane. Preporučuje im se i psihološko savjetovanje, jer im pomaže da povećaju samopouzdanje i sebi postave realna očekivanja.

Kako dalje tvrde stručnjaci, ova bolest je po svojoj prirodi vrlo specifična, njeni simptomi su teško uočljivi.

- Ortoreksija je poremećaj načina ishrane, prvi put opisan 1997. godine, koju su ljekari nekada svrstavali u neodređene poremećaje ishrane. Broj oboljelih, naročito žena posljednjih nekoliko godina se povećava. Oboljeli imaju toliko stroga pravila u ishrani da postaju neuhranjeni, neprekidno su pod stresom zbog izbora hrane i svojim stavovima opterećuju odnose sa porodicom i prijateljima - istakla je doktorka i dodala:

- Nemoguće je hraniti se samo voćem i povrćem. Oboljeli vjeruju da se hrane zdravo, ali nije tako. Njihova dijeta ne sadrži brojne neophodne hranljive sastojke, kao što su proteini, gvožđe, minerali i vitamini b grupe. Slično se ponašaju oboljeli od anoreksije, ali dok se oni znatno zabrinjavaju oko količine hrane koju pojedu, ortoreksičari se zabrinjavaju zbog njenog kvaliteta. Kada proberu ostaje samo nekoliko namirnica koje smatraju da mogu da jedu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Međutim, Đoković se o ovom pitanju nije oglašavao. 

Učitaj još novosti