25. 11. 2021 - 12:50
Najbogatiji teniser na svijetu ima SEDAM PUTA VIŠE NOVCA od...
907
Shares
Najbogatiji teniser na svijetu ima SEDAM PUTA VIŠE NOVCA od Đokovića, a nije ni Federer, ni Nadal! Kum je Lepoj Breni i prvi milijarder balkanske zemlje

JON CIRJAK

Najbogatiji teniser na svijetu ima SEDAM PUTA VIŠE NOVCA od Đokovića, a nije ni Federer, ni Nadal! Kum je Lepoj Breni i prvi milijarder balkanske zemlje

25. 11. 2021 - 12:50
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U utorak je objavljena lista tenisera koji su najviše zaradili ove godine, na prvom mjestu je Novak Đoković - ali daleko od toga da je Srbin najbogatiji što se tiče svih tenisera ikada.

To mjesto ubjedljivo pripada jednom čovjeku, Jonu Cirijaku, jednom od rijetkih milijardera u svijetu "bijelog sporta".

Đoković je osvojio 20 grend slemova, 86 ATP trofeja i inkasirao oko 200 miliona dolara što ne može da se poredi sa bogatstvom Cirijaka koji je pak većinu novca zaradio van tenisa.

Cirijak je dobro poznato ime u svetu tenisa, ali i u Srbiji, pošto je kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Ovaj rumunski biznismen, koji ima 81 godinu, bio je nekadašnji teniser, imao je solidnu karijeru sa jednim peharom u singlu, i 22 u dublu, uključujuči i Rolan Garos.

Mada je ostao u tom sportu i bio jedan od ključnih ljudi što je Srbija dobila ATP turnir, nedavno kada su Đokovići upravo od njega otkupili licencu pošto je imao turnir u Budimpešti. Tokom karijere je Cirijak inkasirao svega oko 200.000 funti, piše Blic.

jon-cirjak-830x0

Nakon završene karijere jedan od prvih koraka mu je bio prelazak u trenersku karijeru, radio je sa vrhunskim igračima kao što su Nastase i Beker, dok je i omasovio ovaj sport na "starom kontinentu".

Zaslužan je za rasprostranjivanje tenisa po Evropi, organizovao je turnire širom kontinenta i još uvijek je jedan od vlasnika mastersa u Madridu.

Međutim, ni to nije bio njegov put do novca - već biznis.

Pred kraj Hladnog rata je Cirijak iskoristio užasnu situaciju u Rumuniji i napravio prvu privatnu banku koja je postigla ogroman finansijski uspjeh i donijela mu vrtoglavu svotu novca.

Kada je dožao do prvih većih zarada investirao je u maloprodaju, osiguravajuće kompanije i avio kompanije, te ga je 2007. Forbs proglasio prvim rumunskim milijarderom.

Njegova neto vrijednost nadmašuje sve vrhunske tenisere, kako Đokovića, tako i Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti