19. 10. 2021 - 09:08
Svjetski mediji: Luka Modrić luksuznu kuću kupio od mutnog...
907
Shares
Svjetski mediji: Luka Modrić luksuznu kuću kupio od mutnog tipa kojeg sumnjiče za brojne malverzacije

Igrač Real Madrida

Svjetski mediji: Luka Modrić luksuznu kuću kupio od mutnog tipa kojeg sumnjiče za brojne malverzacije

19. 10. 2021 - 09:08
0
Shares

Strani mediji raspisali su se o kontroverznom venezuelskom odvjetniku Gustavu Mirabalu Castru koji je navodno svoju vilu prodao ni manje ni više nego Luki Modriću. No, zašto je sve to toliko zanimljivo? Pa zato što je Maribal jedna osebujna ličnost, upitne prošlosti, a i morala.

Naime, Mirabala Castra SAD je sankcionirao 2019. zbog navodnog pranja novca, a optužila ga je njegova vlastita sestra i to da je jedan od navodnih pročelnika bivšeg venezuelskog nacionalnog rizničara, Alejandra Andradea kojeg je u studenom 2018. godine sud u Floridi osudio na 10 godina zatvora, po optužbama vezanim za pranje novca u iznosu većem od 1.000 milijuna dolara. Vratimo li se malo unazad, recimo da se godine 2014., kako je naznačio El País de España, šuškalo o Andradeovoj suradnji sa sjevernoameričkim pravosudnim sustavom. Ubrzo nakon toga, u kolovozu 2015., Mirabal se odlučio preseliti u Madrid gdje je kupio svoju luksuznu vilu u La Moraleji. Urbana je to i ekskluzivna četvrt sjeverno od glavnog grada koja i ima dvije od 10 najskupljih ulica za kupnju kuća u cijeloj Španjolskoj, prema izvješću novina El País. A ova, konkretno, je trokatnica u toj najtradicionalnijoj i najupečatljivijoj četvrti Madrida. Svoj boravak tamo završio je u listopadu 2019. godine kada je i prodao svoj madridski dom. A ta je vila, posredstvom agencije za nekretnine, prešla u ruke hrvatskog nogometaša Luke Modrića, zvijezde Real Madrida, koji je za stanovanje platio više 12 milijuna eura, prema navodima u španjolskom sportskom tisku.

No, za što se to Maribala sumnjiči i tko je on uopće? Dokumenti iz Pandora Papersa, masovnog curenja 11,9 milijuna financijskih dosjea, primljeni i obrađeni od Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) otkrivaju da je Mirabal Castro koristio offshore Lisal Enterprises Limited, tvrtku registriranu na britanskim Djevičanskim Otocima, za kupnju jedne skupocjene jahte krajem 2016. Ti dokumenti pokazuju da je panamsko odvjetničko društvo Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal), zaduženo za osnivanje i upravljanje Lisal Enterprises Limited, slijedilo upute Mirabala Castra da mu odobri punomoć kako bi moglo kupiti još neke jahte u studenom ove godine.

Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka
 | Autor : Davor Javorovic/PIXSELL

Inače, prema profilu Mirabala na LinkedInu, Lisal Enteprises Limited je tvrtka koja se bavi financijskim savjetodavnim uslugama korporacijama i pojedincima. Ponosi se time što ima za klijente nogometaše iz Europe i Južne Amerike, kao i „zabavne umjetnike“ iz Sjedinjenih Država. Iako ne navodi imena niti jednog, odvjetnik je bio susjed mnogim zvijezdama Real Madrida, poput Sergia Ramosa, Benzeme, Marcela, Varanea i Isca... stoji u tekstu na portalu Armando.info. Put kojim je Mirabal putovao otkako je napustio Venezuelu, prije više od 10 godina, usko je povezan i s Leonardom Gonzálezom Dellánom, kojeg su Sjedinjene Američke Države sankcionirale u siječnju 2019. González je upravljao bankovnim računima povezanim s Andradeom, te je posjedovao i kontrolirao tvrtke kako bi upravljao Andradeovim korumpiranim bogatstvom i kupovao nekretnine i konje za njega, a dva izvora, koja su Mirabala upoznala dok je živio u Caracasu, složila su se da su on i González Dellán, imali poslovne sastanke.   Dijelili su i strast prema kojima, a prema portalu floridaparcels.com, 2015. godine farma konja Mirabal u Wellingtonu promijenila je vlasništvo i postala vlasništvo tvrtke pod nazivom Wellington Property Owner LLC, čiji je direktor Neil Moffitt, još jedan biznismen koji je ulagao u konje. Godine 2016. Mirabal je raspustio dvije tvrtke na Floridi i, prema imigracijskim evidencijama te zemlje, nije se vratio u SAD od 2017., godine kada je Andrade priznao krivnju. Godine 2019. nastavio je sa selidbom pa je otišao i iz Madrida, pritisnut tiskovnim izvješćima koja ukazuju na to da ga slijede sjevernoameričke vlasti, prodao je svoju vilu u Madridu. Vilu koju je tada, 3. listopada 2019., kupio Modrić, inače najbolji igrač svijeta 2018. godine.

Internazionale v Real Madrid - UEFA Champions League - Group D - Giuseppe Meazza | Autor : Jonathan Moscrop

Vila je već svima bila poznata zahvaljujući Mirabalovoj supruzi, Carolini Chapellín de Mirabal. Bivša natjecateljica Miss Venezuele 2016. dala je opsežan intervju za časopis Love u kojem je pokazala ogromnu trokatnicu. Razlog dolaska u Madrid ona je objasnila ovako: Napustili smo zemlju zbog situacije u Venezueli 2009. No, u međuvremenu su napustili i Floridu 2015. Nedugo nakon toga su, kako je već navedeno, počele glasine da Andrade surađuje s pravosudnim sustavom SAD -a. Sada, prema portalima koje je Mirabal sam stvorio kako bi se promovirao i čistio svoj imidž na internetu, on upravlja svim svojim poslovima iz Međunarodnog financijskog centra u Dubaiju. Ove informacije objavila je venecuelanska stranica Armando.info, stranica koja se bavi istraživačkim novinarstvom i partner je  ICIJ-a te sudjeluje u analizi dokumenata Pandora Papersa. Vila od 12 milijuna eura Podsjećamo, mediji su 2019. godine pisali da se novi dom obitelji Modrić nalazi se u prestižnoj četvrti La Moraleja, velik tri tisuće kvadratnih metara, a nalazi se prekrasnom zemljištu od deset tisuća kvadratnih metara. Vila sveukupno ima čak deset spavaćih soba, isto toliko kupaonica, te impresivni dvoetažni dnevni boravak. Naravno da je tu i golemi vanjski bazen, igralište za padel, a do predaha se može stići i u predivno uređenom vrtu. Nudi i vinski podrum, garažu predviđenu za deset automobila, teretanu, ali i kino za 18 osoba. Također sadrži i krasnu dječju igraonicu od osamdeset kvadrata i prostoriju za masažu.

Sport.ba/Vecernjihr

Učitaj još novosti