21. 09. 2021 - 16:00
Barcelona 2.0(22): Vrlo lako bi mogli ponovo biti najbolji tim...
907
Shares
Barcelona 2.0(22): Vrlo lako bi mogli ponovo biti najbolji tim planete, Laporta ima savršen plan (GRAFIKA)

Barcelona 2.0(22): Vrlo lako bi mogli ponovo biti najbolji tim planete, Laporta ima savršen plan (GRAFIKA)

Germanijak
21. 09. 2021 - 16:00
0
Shares

U posljednjoj godini predsjedovanja Joana Gasparta, 2002/03, Barcelona je završila šesta. Najbolji igrač Rivaldo je tog ljeta prešao u Milan, a kao zamjene za njega dovedeni su Juan Roman Riquelme i Gaizka Mendieta. Ta Barcelona igrala je na pogon Nizozemaca. Prvi topnik kluba bio je Patrick Kluivert, tu su još bili Marc Overmars, Phillip Cocu, Frank de Boer i Michael Reizinger, a na velika vrata stizali su mladi Katalonci Carles Puyol, Xavi i Iniesta.

Gaspart je nakon sezone odstupio, a klub je preuzeo 41-godišnji Joan Laporta. Prvi potezi bili su mu dovođenje Ronaldinha, Rafaela Marqueza i Ricarda Quaresme. Barcelona je završila druga, iza prvaka Valencije, a već ta sezona udarila je temelj Barcelone koja je u idućih 15 godina postala, uz Real Madrid, najdominantniji klub svijeta.

Pred početak druge sezone Laportinog stolovanja Barcelona se riješila odslužene čete Nizozemaca, klub su napustili i Lus Enrique i Javier Saviola, a od 'kapitalaca' stigli su Samuel Eto'o i Deco. I još jedan izdanak La Masije, 16-godišnjak koji je nekoliko godina kasnije postao najbolji igrač svijeta.

Prema španjolskim analitičarima, Barcelona 2021/22 ima jednu od najslabijih momčad u 21. stoljeću, možda čak i slabiju nego te posljednje pred-Laportine sezone 2002/03.

Suočena s velikim financijskim problemima, i gubitkom od 481 milijun eura, Barcelona na ljeto nije potrošila niti centa na odštete igrača. Memphis Depay, Sergio Aguero i Eric Garcia stigli su kao slobodni igrači, a Luuk de Jong kao posuđeni. Klub je s druge strane prodao igrače u iznosu od 126 milijuna eura. Najviše će zaraditi na Antoine Griezmannu (40 milijuna eura sjeda iduće sezone), za 25 milijuna eura Emerson je prešao u Tottenham, a 16, odnosno 15 milijuna zaradili su na Ilaix Moribi (RB Leipzig) i Junioru Firpu (Leeds United). I, prije svega, ostali su bez 34-godišnjaka koji je danas možda i najbolji nogometaš svih vremena.

Da je Barcelona daleko od svjetskog vrha, a još dalje od doba kada su bili najdominantniji klub svijeta pokazao je posljednji dvoboj protiv Bayerna na Camp Nouu. Bavarci su slavili s 'rutinskih' 3:0, kao da su na otvaranju Lige prvaka otišli na noge nekom debitantu, a ne klubu koji je osvojio četiri Lige prvaka u posljednjih 15 godina.

No, Juan Laporta, kojeg je 2010 zamijenio Sandro Rosell, a ovog se ljeta vratio na čelo katalonskog ponosa ima plan kako da Barcelona ponovno dotakne krov svijeta. I to možda već iduće sezone.

Odlaskom Messija i Griezmanna ukupni iznos kojeg Barcelona izdvaja na plaće smanjen je za čak 20 posto, a plan uprave kluba je smanjiti ga za za još 15 posto u odnosu na cifru koju je klub izdvajao dok je još plaćao usluge argentinskog i francuskog reprezentativca.

"Iduće sezone klub će ponovno biti konkurentan na transfer-tržištu. Do tada ćemo sigurno riješiti financijsku situaciju kluba", rekao je dopredsjednik kluba Eduard Romeu.

A kada je Barcelona konkurentna na tržištu, ona je jasno da ulazi u igru za najveće zvijezde modernog nogometa.

Glavni cilj kluba je bivši Dinamovac, Dani Olmo. Njega je Barcelona pokušala dovesti u posljednjim satima posljednjeg prijelaznog roka ovog ljeta, no transfer nije prošao. RB Leipzig nije pristao na odštetu od 70 milijuna eura, a i da je, pitanje je bi li Barca mogla registrirati Olma zbog financijskog fair-playa.

No, iduće sezone situacija će biti drukčija. Olmo je navodno već prihvatio ponudu Barce, ostaje još samo da RB Leipzig pristane na Barceloninu ponudu. Postoji doduše mala mogućnost da RB Leipzig odluči prodati Olma već na zimu, no dosta će ovisiti o europskom natjecanju u kojem će njemački predstavnik igrati na proljeće.

Dok je dolazak Olma idućeg ljeta java, Laporta ima i jedan san. A taj san se zove Erling Haaland. Norveški wunderkind na meti je svih klubova svijeta koji ga mogu platiti. Real Madrid, PSG, Bayern, oba Manchestera, a sada se u tu utrku uključila i Barcelona. Nakon što su dva najbolja napadača današnjice godinama trčala po terenima Primere, od iduće sezone u Španjolskoj bi mogli gledati dva najbolja napadača sutrašnjice. Ponovno jednoga u dresu Reala, a drugoga u Barceloni.

Iduće sezone Haaland može napustiti Borussiju Dortmund za odštetu od 90 milijuna eura, a dobra vijest za navijače Blaugrane je prijateljstvo između Laporte i Haalandovog agenta Mina Raiole.

A Mino Raiola je i agent Paula Pogbe, kojem idućeg ljeta ističe ugovor s Manchester Unitedom. Za 28-godišnjeg Francuza također se tuku svi najbogatiji klubovi svijeta, no osim basnoslovnog novca, igraču njegovog 'kalibra' mora se predstaviti i projekt, vizija i plan dugoročnog razvoja kluba.

A Barcelona, ako riješi do kraja financijske probleme, ima sjajnu perspektivu. U aktualnom kadru Barcelona ima čak 15 igrača mlađih od 25 godina, među kojima su i Frenkie de Jong, Ousmane Dembele, Pedri, Ansu Fati, Sergino Dest, Eric Gartcia, Ronald Araujo, Riqui Puig....

Barcelona 2022 bi ponovno mogla biti najbolja momčad svijeta.

1632040792984-1863482-fc-barcelona

Učitaj još novosti