09. 06. 2021 - 15:37
Deseci miliona dolara za ukupno 71 udarac u 24 minute? To je...
907
Shares
Deseci miliona dolara za ukupno 71 udarac u 24 minute? To je prevara

BOXINGTAINMENT

Deseci miliona dolara za ukupno 71 udarac u 24 minute? To je prevara

Index.hr
09. 06. 2021 - 15:37
0
Shares

Što je sljedeće? Carl Lewis protiv Kylie Jenner na 100 metara? Andre Agassi protiv PewDiePiea u tri seta? Kritičari zaista imaju argumenata za ismijavanje nedjeljnog boksačkog meča između slavnog Floyda Mayweathera i youtubera Logana Paula na Hard Rock Stadiumu u Miamiju. Iako nije na meni da sudim kako tko zarađuje za život i stara je činjenica da svaka roba ima svog kupca, prilično je upitno što su američki televizijski gledatelji platili 49.99 dolara, što su zapravo dobili te koliko ovaj trend boxingtainmenta ima smisla.

Dvoboj dvaju muškaraca koje dijeli čak 18 godina najavljen je kao ekshibicija, što znači da nije bilo sudaca, a u skladu s tim ne može biti ni pobjednika. Još je veća razlika u iskustvu, Paul je dosad samo dvaput ušao u ring, i to protiv svog youtuberskog kolege KSI-ja, dok je Floyd Mayweather neporažen u 50 profesionalnih nastupa. Youtuber je imao 86 kilograma, a Mayweather samo 70.3. Takva težinska i dobna razlika u većini borilačkih sportova nije dopuštena.

25b1363d-4f77-4d44-b0f4-95056ec9c8d3

Iako sve navedeno nije bila dobra uvertira, meč u Miamiju ipak je mogao pružiti dobru zabavu, a možda čak i neke bljeskove zanimljivog boksa. Međutim, boksa je tu bilo samo u tragovima. Statistika objavljena u američkim medijima je poražavajuća - Mayweather je tijekom osam rundi uputio 107 udaraca i pogodio suparnika 43 puta, dok je Paul zamahnuo 217 puta i samo tragičnih 28 puta udario Floyda. To nije boks, to je rekreacija u ringu, da ne kažem dobro plaćena zajebancija sa svima nama. Kad hrvatski boksački profesionalac Alen Babić ispuca manje od 100 udaraca po rundi (uz preciznost nešto veću od 50 posto), njegov trener Leonard Pijetraj viče na njega i kritizira ga da slabo radi.

I njihovi izrazi lica jasno su pokazivali o čemu se ovdje zapravo radi. Mayweatheru, jednom od najplaćenijih sportaša svih vremena, bilo je vidljivo neugodno što nakon legendi, poput Mannyja Pacquiaoa, Canela Alvareza, Oscara De La Hoye, Juana Manuela Marqueza ili Artura Gattija, dijeli ring s tipom koji je popularnost stekao prenemažući se na YouTubeu. I još ga ne uspijeva ili ne želi nokautirati. Paul je, pak, kako je borba odmicala, iskazivao olakšanje što je i dalje na nogama u okršaju protiv 18 godina starijeg, 16 centimetara nižeg i 16 kilograma lakšeg suparnika, istovremeno demonstrirajući zavidan arsenal nepropisnih udaraca, poteza i zagrljaja.

09e88696-3a4b-4dc1-a229-6a9fcc5be95e

U čemu je zapravo sudjelovao, najbolje je opisao sam Mayweather rekavši prije meča da je riječ o zabavi za ljude željne zabave nakon 18 mjeseci patnje u pandemiji, dodavši da možda to nije za ljude iz boksačkog svijeta. Pa zašto je onda pristao sudjelovati u boxingtainmentu? Kao i mnogi prije njega, još od starih šampiona preko Muhammada Alija do današnjih dana, Mayweather nije odolio lakoj zaradi na staroj slavi. Tako je uvijek bilo i uvijek se radilo o novcu.

Mayweather je u dobi u kojoj se i dalje može kompetitivno boksati, ali izlagao bi se riziku ozljeda i poraza kojima bi pokvario savršen skor te morao prolaziti višemjesečne pripreme. I pitanje je na kakvu bi zaradu mogao računati. Ovako je bez previše muke i priprema, a pogotovo bez rizika, zaradio zajamčenih 10 milijuna dolara i još 50 posto prihoda od PPV-a. U konačnici neće dobiti manje od 35 milijuna dolara za 24 minute posla i 107 zamaha rukom.

A Logan Paul? I on je zaradio nekoliko milijuna dolara, no njemu je vjerojatno važnije da od prošlog vikenda može reći kako je izdržao osam rundi s vjerojatno najboljim boksačem u povijesti. Svi su, dakle, zadovoljno mogli poći kućama, osim gledatelja koji su za 50 dolara vidjeli, najblaže rečeno, ispodprosječnu predstavu nevoljkog veterana i slabo pripremljenog autsajdera i samo 71 udarac koji je pogodio cilj.

5831d8c3-f6ae-46c5-8192-eb9db299f21e

"Naravno da bih pristao, pa tko ne bi za dobru lovu?!" odgovorio je iskreno naš poznati boksački profesionalac na moje pitanje bi li pristao sudjelovati u sličnoj ekshibiciji. Međutim, odmah potom dodao je kako se zapravo radi o onome što bi Amerikanci nazvali "celebrity boxingom", koji u pravilu spaja nedorasle i neravnopravne suparnike. Na kraju je ispalio najtežu kvalifikaciju i nazvao dvoboj Mayweathera i Paula prostitucijom boksa.

Malo je boksača poput Mikea Tysona koji će podržati boxingtainment (i on to radi samo zato što se i sam nada unosnim ekshibicijama) kao mainstream koji dobiva vodeću poziciju na eventima. Kao i svi majstori svog zanata, boksači teško prihvaćaju da im osobe izvan njihove zajednice otimaju gaže i pažnju javnosti i medija te cijeli ovaj trend smatraju svojevrsnom prevarom i obmanom. Dakako, nitko nema monopol na poziciju u boksačkom ringu i obmane nisu uvijek nužno loše, ali kad nam se već skupo prodaje obmana, neka barem bude na razini Davida Copperfielda, a ne vašarskih šibicara.

Učitaj još novosti