03. 06. 2021 - 21:28
Ovi popisi za Europsko prvenstvo djeluju zastrašujuće: Četiri...
907
Shares
Ovi popisi za Europsko prvenstvo djeluju zastrašujuće: Četiri selekcije itekako odskaču, izgledaju kao ČELIK

EURO

Ovi popisi za Europsko prvenstvo djeluju zastrašujuće: Četiri selekcije itekako odskaču, izgledaju kao ČELIK

Gol.hr
03. 06. 2021 - 21:28
0
Shares

Istekao je rok za prijavu popisa igrača za Europsko prvenstvo. Na ovom turniru izbornici će i dalje registrirati 23 imena za pojedine utakmice, međutim prvi put u povijesti mogli su sa sobom voditi čak 26 igrača na veliki turnir. Zlatko Dalić potvrdio je svojih 26 imena pola sata po završetku sinoćnje prijateljske utakmice protiv Armenije (1:1), a do isteka roka to su učinili i njegove kolege.

Zlatko Dalić na Euru će na raspolaganju imati usluge Luke Modrića, Marcela Brozovića, Ivana Perišića i Ante Rebića. Respektabilni igrači, nema što, međutim svaka ne daj bože ozljeda nekog od tih imena znatno će umanjiti očekivanja i mogućnosti naše reprezentacije na smotri Starog Kontinenta.

Upravo zbog nešto tanjeg kadra Vatrene nitko i ne ubraja među najveće favorite turnira. Ta mogućnost izbora ono je što Engleze, Francuze, Belgijce i Portugalce odvaja od ostalih.

Njihovi popisi igrača za središnji događaj nogometne sezone izgledaju u najmanju ruku zastrašujuće.

Deschamps ima dvije momčadi za naslov

Primjerice, francuski izbornik Didier Deschamps doista mirno spava jer ozlijedi li mu se Kylian Mbappe, ima na raspolaganju Thurama ili Lemara kao opcije, dok Antoinea Griezmanna može zamijeniti Dembeleom ili Comanom. Središnja tema okupljanja Tricolora bio je povratak Karima Benzeme pod nacionalni stijeg, a sudeći po najavama, napadač Reala trebao bi odmah uskočiti u udarnu momčad. No njegov izbornik neće puno plakati jer su mu opcije Olivier Giroud i Wissam Ben Yedder.

Trojac Sissoko, Pogba, Kante u veznoj liniji može pokrpati imenima poput Adriena Rabiota ili Corentina Tolissoa, dok su mu opcije za posljednju četvorku Digne, Kounde, Lenglet, Zouma i Dubois.

Na golu pak može reagirati ubacivanjem Mandande i Maignana zatreba li Llorisu odmor.

62098866-francuska

Francuska (Foto: GOL.hr)

Santosove slatke brige

Aktualni prvak Europe Portugal i na ovaj turnir stiže u vrlo jakom sastavu, a izbornik Fernando Santos ima nekoliko slatkih briga pri izboru momčadi.
Pri odabiru ofenzivne i vezne trojke imat će nekoliko teških odluka jer mu za tri mjesta u napadu uz standardan trojac Ronaldo, Felix, Silva kandidiraju još Jota, Guedes, Andre Silva, Goncalves i Rafa Silva.

Moutinha, Pereiru i Fernandesa u veznoj liniji mogu zamijeniti Sergio Oliveira, Neves, Carvalho, Renato Sanches i Palhinha, ali nešto je tanji u obrani jer uz četvorku Cancelo, Pepe, Dias i Guereiro ima još Semeda, Fontea i Mendesa, međutim tih sedam imena nitko se vjerojatno neće ni sjećati odigraju li ovi u ofenzivi i vezi kako mogu.

62098875-portugal
Portugal (Foto: GOL.hr)

Vatreni će testirati dva favorita

Hrvatska reprezentacija u idućih desetak i kusur dana imat će jako dobru sliku toga što i kako može na predstojećem Euru jer će na svojoj koži testirati dvije od četiri najmoćnije europske reprezentacije – Englesku i Belgiju.

U nedjelju će najprije na megdan Crvenim vragovima , ali vjerojatnije je da Roberto Martinez neće poslati najbolje što ima na teren, nego će eksperimentirati uoči prve utakmice na turniru.

Svoju premijernu utakmicu na Euru trebao bi zaigrati u sastavu Courois – Meunier, Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Tielemans, Witsel, Carrasco – De Bruyne, Lukaku, Hazard, a protiv Hrvatske priliku bi mogle dobiti rezerve poput Simona Mignoleta na golu ili pak Vermaelena, Castagnea i Boyate u obrani.

Vezni trojac mogao bi odmoriti imenima poput Thorgana Hazarda, Nacera Chadlija, Lea Dendonckera ili Praeta, dok trojku u napadu može osvježiti Driesom Mertensom, Mitchyjem Batsuhayijem, Bentekeom, Dokuom ili Trossardom.

62098874-belgija
Belgija (Foto: GOL.hr)

Englezi poveli četiri desna beka

I za kraj smo ostavili naše prve suparnike na turniru Engleze, čiji je popis podigao dosta prašine jer se na njemu zamalo nije našao Liverpoolov Trent Arnold-Alexander. Southgate je na koncu ipak poveo igrača Redsa, ali i trojicu njegovih kolega na poziciji, Receea Jamesa, Kierana Trippiera i Kylea Walkera.

Ako to nije dovoljan dokaz borbe za mjesta unutar reprezentacije, možemo vam dostaviti još koji. Naime, samo na golu ima tri praktički jednako pouzdana čovjeka jer standardnoj jedinici Jordanu Pickfordu konkuriraju još Henderson i Johnstone.

Nekako najtanji Englezi se čine u obrani jer trojcu Maguire, Stones i Walker prijete još samo Coady i Mings. Ali zato u vezi sve vrišti od kvalitete…

Lijevom beku Uniteda Lukeu Shawu prijeti europski prvak s Chelseajem Ben Chilwell, dok se za Mountovo i Hendersonovo mjesto u središtu vezne linije tuku još Declan Rice, Jude Bellingham i Kalvin Philips.

Napad Gordog Albiona na Wembleyju trebao bi predvoditi trojac Rashford, Keane i Sancho, a imena poput Raheema Sterlinga, Jacka Grealisha, Dominicka Calvert-Lewina, Phila Phodena i Bukaya Sake, koje bi mnogi izbornici dočekali s prostrtim crvenim tepihom, kod Garetha Southgatea nemaju zajamčeno mjesto u prvih 11.

62098878-engleska
Engleska (Foto: GOL.hr)

Učitaj još novosti