02. 06. 2021 - 17:54
IMAJU LI VATRENI UOPĆE ŠANSE? Evo kako bi trebala izgledati...
907
Shares
IMAJU LI VATRENI UOPĆE ŠANSE? Evo kako bi trebala izgledati Engleska protiv Hrvatske na Wembleyju

EURO 2020

IMAJU LI VATRENI UOPĆE ŠANSE? Evo kako bi trebala izgledati Engleska protiv Hrvatske na Wembleyju

Index.hr
02. 06. 2021 - 17:54
0
Shares

Engleska je jedan od favorita na predstojećem Euru, a svoj put na tom natjecanju počet će protiv Hrvatske 13. lipnja na kultnom Wembleyju.

Izbornik engleske reprezentacije Gareth Southgate objavio je konačan popis igrača za Euro, a s proširene liste otpalo je nekoliko odličnih igrača kao što je Jesse Lingard. Zbog ozljede je otpao i mladi ofenzivac Manchester Uniteda Mason Greenwood.

Engleze brinu ozljede iskusnih igrača

Southgatea pred početak Eura brine u kakvoj će formi biti Harry Maguire koji je zbog ozljede propustio posljednjih pet utakmica za Manchester United, a od veljače je zbog ozljede sve klupske utakmice propustio i jedan od glavnih senatora Engleske Jordan Henderson. 

Pored određenih problema s formom igrača, izbornik je na mukama zbog velikog izbora igrača i još je teško procijeniti tko će sve biti standardan u njegovoj postavi, kao i koju će formaciju odabrati kao glavnu na turniru.

Southgate je u posljednje tri utakmice ove reprezentacije koristio sustav 4-3-3, dok je tijekom utakmica Lige nacija protekle jeseni igrače rasporedio u formaciju 3-4-3, koju je koristio i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Southgate je uglavnom koristio dva sustava od dolaska na klupu

Male su šanse da izbornik Engleske iznenadi nekim novim rasporedom svojih igrača, a za sada se čini da je najbliži sustavu 4-3-3.

Na golu se očekuje vratar Evertona Jordan Pickford koji je prvi izbor još od Svjetskog prvenstva 2018. godine. On je zbog ozljede propustio posljednje tri utakmice reprezentacije, ali to ne bi trebala biti prepreka da Southgate njemu ukaže povjerenje. Najveća konkurencija Pickfordu bit će golman Manchester Uniteda Dean Henderson, ali njegov najveći nedostatak je što nije bio prvi izbor na Old Traffordu s obzirom na to da je skupio tek 13 ligaških nastupa.

Iako Southgate na mjestu desnog beka ima izuzetnu konkurenciju, vjerojatno najbolju na svijetu, ova pozicija djeluje zacementirano za Kylea Walkera iz Manchester Cityja. Sve drugo bilo bi iznenađenje iako tu još mogu igrati Kieran Trippier (Atletico Madrid), Reece James (Chelsea) i Trent Alexander-Arnold (Liverpool), a mjesta na popisu nije bilo za Aarona Wan-Bissaku (Manchester United).

Čini se da će Englezi imati lagan izbor i na mjestu stopera. Tu se očekuju John Stones iz Cityja i Harry Maguire iz Uniteda. Iako je propustio posljednji dio sezone, očekuje se da će Maguire biti spreman za ogled s Hrvatskom.

4716929e-e7d7-426d-a39a-f8e5bf95b440

Na poziciji desnog beka i u napadu vlada najveća gužva

Na lijevom beku Ben Chilwell iz Chelseaja se čini kao favorit zbog toga što je odigrao više utakmica od Lukea Shawa (Manchester United) za Englesku tijekom posljednje tri godine. Ipak, u sustavu 4-3-3 prednost može imati Shaw jer United koristi četiri igrača u obrani, dok Chelsea igra u formaciji 3-4-3, gdje je Chilwell lijevi bočni igrač.

Mjesto zadnjeg veznog skoro će sigurno zauzeti 22-godišnji veznjak West Hama Declan Rice koji se nalazi na meti najvećih engleskih klubova. Njegova tržišna cijena na Transfermarktu iznosi čak 65 milijuna eura, što dovoljno govori o kakvom je potencijalu riječ. Usput, on je počeo devet od posljednjih 12 utakmica Engleske.

Ispred njega desno trebao bi igrati Kalvin Phillips iz Leeds Uniteda. Od posljednje tri utakmice engleske reprezentacije samo jednu nije odigrao svih 90 minuta, a od debija u kolovozu 2020. godine počeo je šest od mogućih 10 utakmica.

Jedan od onih koji bi trebali biti sigurni je Mason Mount iz Chelseaja koji iza sebe ima sezonu iz snova. S klubom je osvojio Ligu prvaka i bio jedan od najboljih igrača na tom putu. Podatak da je od rujna 2019. godine propustio odigrati samo jednu utakmicu za Englesku najbolje govori koliko ga Southgate cijeni. Mount bi u sustavu 4-3-3 trebao igrati lijevog centralnog igrača.

Engleski analitičari i novinari pretpostavljaju da će siguran starter biti i 21-godišnji Phil Foden iz Manchester Cityja koji je također odradio sjajnu sezonu. Za City je u 50 utakmica zabio 16 golova i podijelio 10 asistencija. U posljednje četiri utakmice Engleske tri puta je bio starter, dok je jednom ušao s klupe, a postigao je dva gola i zabilježio dvije asistencije. On može pokriti više pozicija, ali najvjerojatnije će igrati na desnom krilu.

Rashford i Sterling bi mogli početi na klupi

Southgate će veliku dilemu imati na poziciji lijevog krila, odnosno generalno na preostaloj poziciji u napadu jer jasno je da će prvi napadač biti kapetan Harry Kane koji je s 23 gola i 14 asistencija bio najbolji strijelac i asistent Premiershipa u minuloj sezoni.

Za to preostalo mjesto bore se Raheem Sterling (Manchester City), Marcus Rashford (Manchester United), Jack Grealish (Aston Villa) i Jadon Sancho (Borussia Dortmund). 

Sterling sezonu nije završio u očekivanoj formi, a Rashford je zbog ozljeda propustio posljednjih šest utakmica reprezentacije. Ipak, oni djeluju kao favoriti za prvih 11 jer imaju mnogo veće iskustvo od konkurencije.

Sastav u sustavu 4-3-3 bi trebao izgledati ovako: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Chilwell/Shaw - Rice, Phillips, Mount - Foden, Rashford/Sterling, Kane.

Međutim, ako Southgate krene u formaciji 3-4-3, onda bi neke stvari trebale biti jasnije.

Englezi imaju velika očekivanja, a prva prepreka zove se Hrvatska

Tako bi iz opcija skoro sigurno ispao Shaw na lijevom beku jer to je sustav koji savršeno odgovara Chilwellu, a znatno bi se smanjile šanse Rashfordu i Sterlingu.

Tada bi na mjesto desnog bočnog vjerojatno uskočio Kieran Trippier koji je u Atletico Madridu igrao u sustavu s tri stopera. On je ionako bio prvi Southgateov izbor na toj poziciji u toj formaciji.

68e36955-c06e-45cc-b719-455b267f3ab9

Southgate će vjerojatno igrati u ovom sastavu ako se odluči za formaciju 3-4-3: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Phillips, Rice, Chilwell - Foden, Mount - Kane.

Englesku nakon Hrvatske očekuju ogledi protiv Škotske (18. lipnja) i Češke (22. lipnja). Snaga rostera i činjenica da će se završnica prvenstva igrati na Wembleyju bude veliku nadu navijača ove reprezentacije da može otići do samog kraja. No, prvo moraju razmišljati o Hrvatskoj koja ih je izbacila u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Učitaj još novosti