31. 03. 2021 - 19:46
Peti put protiv Francuza: Kako smo prošli u prethodna četiri...
907
Shares
Peti put protiv Francuza: Kako smo prošli u prethodna četiri duela?

KVALIFIKACIJE ZA SP

Peti put protiv Francuza: Kako smo prošli u prethodna četiri duela?

N1
31. 03. 2021 - 19:46
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Grbavica peti put u svojoj historiji odigrati susret protiv dvostrukih i aktuelnih svjetskih prvaka Francuske. Bit će to treći kvalifikacioni duel naše selekcije protiv Francuske, a do sada smo odigrali i dva prijateljska susreta.

Prvi put dvije selekcije sastale su se u prijateljskom susretu u Rennesu, a duel je završen rezultatom 1:1. Francuzi nisu dugo čekali na vodstvo u tom susretu, a strijelac za domaće bio je Peggy Luyindula, igrač kojeg pamtimo po utakmicama u dresu Lyona i PSG-a, u sedmoj minuti susreta. Samo desetak minuta kasnije domaćin je mogao do dva gola prednosti, ali je Kenan Hasagić zaustavio pokušaj Thierryja Henryja s bijele tačke. Konačnih 1:1 postavio je Ivica Grlić nakon asistencije Elvira Baljića u 38. minuti susreta.

Posljednja Brazzina utakmica u dresu reprezentacije

Dvije godine kasnije opet smo igrali s Francuzima, ovaj put na punom stadionu Asim Ferhatović Hase i opet u prijateljskom susretu koji će ostati zapamćen kao posljednji koji je u najdražem dresu odigrao Hasan Salihamidžić. Igrao se 16. minut susreta kada je Sergej Barbarez pogodio za erupciju oduševljenja na Koševu. Francuzi su u Sarajevo došli kao viceprvaci svijeta nakon što su mjesec dana ranije u finalu u Berlinu poraženi od Italije nakon jedanaesteraca.

Epitet favorita opravdali su do kraja susreta. Pet minuta prije kraja prvog poluvremena izjednačio je William Gallas, a u 91. minuti susreta Julien Faubert postavio je konačnih 1:2 za Francusku.

Voljom žrijeba u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine izvučeni smo u grupi s Francuskom, a nekoliko minuta dijelilo nas je od direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo. Prvi duel odigran je na stadionu Asim Ferhatović Hase u septembru 2010. godine, a Francuska je upisala sigurnu pobjedu. Do trijumfa je ekipa Laurenta Blanca došla golovima u drugih 45 minuta utakmice, nakon što je bila mnogo bolji protivnik na terenu. Pogotke su postigli Karim Benzema u 72. i Florent Malouda šest minuta kasnije.

Pariz i podrška 15.000 Bosanaca i Hercegovaca u Saint-Denisu

Posljednji duel s Francuskom jedan je od onih kojeg će se ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini uvijek sjećati, a mnogi ga pominju i kao jedan od najboljih koje je odigrala naša selekcija. U Pariz smo doputovali sa šansom da se direktno plasiramo na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Austriji. Posebno je impresivno bilo prvo poluvrijeme, a podršku Zmajevima u Saint-Denisu na “stadionu Francuska” pružilo je 15.000 navijača.

Sjajno su izabranici Safeta Sušića otvorili utakmicu. Naša selekcija bila je izuzetno dominantna u prvih 45 minuta, a takvu igru pogotkom smo krunisali u 40. minuti susreta. Džeko je primio loptu na nekih 18 metara od gola Llorisa i fantastičnim udarcem donio našoj selekciji prednost. Francuzi su bili bolji protivnik u drugih 45 minuta susreta, a jedan od ključnih trenutaka bio je izlazak Mensura Mujdže iz igre, koji je u 60 minuta provedenih na terenu odigrao jednu od najboljih utakmica u dresu reprezentacije.

Igrao se 77. minut susreta kada je nakon duela Emira Spahića i Samira Nasira sudija pokazao na bijelu tačku. Tada igrač Mancheseter Cityja bio je precizan s bijele tačke za konačnih 1:1. Naša selekcija kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine nastavila je u baražu, a tu smo drugi put zaredom poraženi od Portugala.

Zmajevi će večeras u petom pokušaju, prvi put u historiji pokušati savladati selekciju Francuske, koja ovaj put u Sarajevo dolazi kao aktuelni prvak svijeta i po mnogima najbolja reprezentativna fudbalska selekcija na svijetu.

Učitaj još novosti