17. 02. 2021 - 17:46
Messi je sve znao već unaprijed: Ostanak u Barceloni bio mu je...
907
Shares
Messi je sve znao već unaprijed: Ostanak u Barceloni bio mu je apsolutni promašaj

LIGA PRVAKA

Messi je sve znao već unaprijed: Ostanak u Barceloni bio mu je apsolutni promašaj

Index.hr
17. 02. 2021 - 17:46
0
Shares

Pola godine stara je fotografija u kojoj smo vidjeli nikad utučenijeg Lionela Messija. 

Barcelonin kapetan sjedio je u lisabonskoj svlačionici i nemoćno gledao u prazno. Bayern je već na poluvremenu demolirao užasnu Barcelonu 4:1, završilo je 8:2, a nedugo potom Argentinac je burofaxom poručio klubu kako želi otići iz kluba nakon sjajnih 20 godina u kojima je osvojio sve što se osvojiti moglo.

Činilo se da je prelomio, tjednima se pisalo kamo će otići, a onda je odlučio ostati još godinu. Iako je unaprijed znao što ga čeka, odnosno da je pitanje vremena kada će se Barceloni ponovno dogoditi Bayern i kada će moćniji protivnik ponovno naplatiti sve katastrofe koje pogađaju omiljeni mu klub.

Messi se pomirio sa situacijom
Dogodio im se PSG i poraz 4:1 na Nou Campu u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Kapetan se više i ne živcira kao nekada jer je izgubio svaku nadu da će biti bolje. Pomirio se s tim da u Barceloni više nikad neće biti kao prije. 

Da stvar bude ružnija, to je drugi uzastopni domaći poraz Barcelone na domaćem terenu od tri razlike. Podsjetimo, u prosincu u skupini Barcelonu je 3:0 razvalio Ronaldov Juventus i uzeo im gotovo sigurno prvo mjesto u skupini. 

Šest mjeseci kasnije Messi je ponovno svjedočio bolnom Barceloninom potopu, unatoč svojoj dobroj igri. Ovaj put naišli su na finalista lanjske Lige prvaka koji je predvođen Kylianom Mbappéom s lakoćom koristio sav raspad Barcelone.

Uopće nije bilo važno tko je preko puta na terenu jer govor tijela Barceloninih igrača garantirao je da će klub dobiti novu šamarčinu na velikoj pozornici.

4de57254-5e70-4311-917f-e59f0c07a035

Grafika: Sofascore za IndexSport

Osjetilo se da su današnja Barcelona i Messi dva različita svijeta. Messi je zabio iz penala za vodstvo i vraćao se dublje po loptu kako bi pokušao kreirati igru. Bio je na nivou, što potvrđuju i statistike, no njegovi suigrači ni u jednom smjeru nisu ga mogli pratiti.

Sve Barcelonine katastrofe sažete su u 90 minuta protiv PSG-a
Obrana uglavnom stvara posao sjajnom Ter Stegenu, veznog reda nema nigdje jer je Sergio Busquets odavno bivši igrač, a napad upropasti i ono što im Messi pripremi ili protivnik pokloni.

Antoine Griezmann stigao se svađati s Piqueom, igrati užasnu obranu i promašiti zicer pri rezultatu 1:1. Ousmane Dembele također je promašio izglednu šansu s desetak metara i izgledao amaterski kod izjednačujućeg gola PSG-a u 32. minuti, kada je na širokom prostoru ostavio svog igrača samog i omogućio mu lako sudjelovanje u kreaciji.

Dembele je trčkarao, bez ikakve intencije da se uputi u sprint kako bi ispratio Laywina Kurzawu.

2

Govor tijela Barceloninih igrača bio je takav da Pique i društvo mogu skakati od sreće što na terenu nije bilo ozlijeđenog Neymara. Dovoljno je pogledati agoniju legendarnog španjolskog stopera kod prvog gola Mbappéa. Promašio je loptu glavom, a onda kao nijemi promatrač zakasnio na sve. 

Kod drugog gola u 65. minuti Leandro Paredes sjajnim proigravanjem izbacuje cijelu lijevu stranu Barcelone koju trkom uništava PSG-ov desni bek Alessandro Florenzi. Posebno treba istaknuti reakciju nedovoljno koncentriranog Antoinea Griezmanna koji nije imao pojma da mu se Talijan potkrada iza leđa i bježi. Florenzi potom ubacuje oštru loptu na peterac i PSG je postigao preokret.

9e859578-442d-46aa-b9a8-32f9f1db904e

Pet minuta kasnija nova defenzivna katastrofa Koemanove momčadi. Da potop bude lepršaviji, Barcelona je dobila gol iz prekida. Ovdje je pak nevjerojatna pogubljenost Clementa Lengleta kojem je pobjegao strijelac Moise Kean. Mladi Talijan zabio je glavom neometano, a Barcelonin najpouzdaniji stoper užasno je reagirao i promašio loptu u skoku.

Ovakve amaterske pogreške nisu ništa novo u Barceloni. Još se sjeća Rima prije tri sezone, kada su izgubili 3:0 u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka i tako prokockali prednost 4:1 iz prve utakmice. Anfield 2019. i dalje je živa rana Messiju i društvu, nakon čega je krenuo pad koji je i dalje aktualan. Bayern i PSG samo su nastavak raspada sistema i Messiju je već dugo vremena dosta.

Ostanak u Barceloni bio mu je apsolutni promašaj
Puno toga je mogao predvidjeti pa otud i želja za bijegom u neku pozitivniju i posloženiju sredinu. U intervju krajem 2020. priznao je da bi ponovno poslao burofax. 

"Poslao bih burofax opet. Vječno sam zahvalan ovome klubu. Volim ga, volim Barcelonu i grad općenito. Osjećam se kao da sam dao sve od sebe za Barcelonu. Mislio sam da mi treba promjena, da sam završio određeni period u karijeri. Moja djeca nisu htjela otići, ali tada sam smatrao da je to najbolje za mene", rekao je tada za La Sextu pa dodao:

"Danas sam ok. Trebao je proći određeni period da se ponovno osjećam dobro. Željan sam i voljan boriti se za sve titule."

Od titula u Barceloni, kako stoje stvari, još neko vrijeme neće biti ništa. Messiju su 34 godine, a volja i motiv su nepovratno izgubljeni jer zaokreta biti neće.

Novi deja-vu teško da će dopustiti jer ova sezona za njega je apsolutni promašaj s nula trofeja.

Učitaj još novosti