25. 01. 2021 - 13:12
Divovska pogreška Barcelone: Usporedba koja užasava Katalonce...
907
Shares
Divovska pogreška Barcelone: Usporedba koja užasava Katalonce i oduševljava Madriđane

LUIS SUAREZ

Divovska pogreška Barcelone: Usporedba koja užasava Katalonce i oduševljava Madriđane

Gol.hr
25. 01. 2021 - 13:12
0
Shares

Sve govori da je ovo Atleticova sezona. Nakon što je okrenula Eibar u pretposljednjem kolu, momčad Diega Simeonea sinoć je opet preokrenula u derbiju protiv Valencije. Bila je to sedma uzastopna ligaška pobjeda Madriđana.

Kolo do polovice sezone Atletico ima 47 bodova, sedam više od drugoplasiranog Real Madrida, uz utakmicu manje. Na kladionicama su Rojiblancosi uvjerljivi favoriti za osvajanje naslova prvaka. Koeficijent se kreće oko 1,45, na Real oko 5,5, a na Barcelonu, koja ima deset bodova manje i utakmicu više, čak 10.

Ako Atletico u sljedećem kolu slavi u Cadizu, izjednačit će svoj najbolji učinak iz šampionske 2013./2014., kada je u prvih 19 kola skupio 50 bodova. Madriđani će biti točno na polovici rekordnog učinka Reala i Barcelone, koji su u sezonama 2011./2012. i 2012./2013. osvojili točno 100 bodova.

Atletico leti na krilima Suareza

Simeonova momčad leti na krilima 34-godišnjeg Luisa Suareza. Iskusni Urugvajac obavio je lavovski dio posla; postigao je 12 golova u 15 nastupa i zajedno sa Youssefom En-Nesyrijem dijeli prvo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca La Lige.

O kakvom se doprinosu radi i koliko je Suarez podigao Atletico, najbolji govori podatak da je najbolji strijelac Madriđana prošle sezone bio Alvaro Morata, koji je postigao ukupno 12 golova. Još je važnije da je Suarez svojim golovima uglavnom odlučivao utakmice. Većina njih bili su od iznimne važnosti.

Primjerice, u posljednja tri kola postigao je četiri gola i svaka je imao veliku težinu. Protiv Valencije je postigao gol za 2:1, a protiv Eibara oba u 2:1 pobjedi. Kolo prije na gostovanju u Alavesu zabio je za pobjedu (2:1) u 90. minuti.

Koliko Suarez znači možda najbolje govori usporedba s učinkom Martina Braithwaitea, danskog napadača koji ga je zamijenio u Barceloni.

Suarezu za pogodak trebaju 92, a Braithwaiteu 428 minuta. Danac je dosad postigao samo dva gola. Dok Suarez treba 1,5 udarac na vrata za gol, Braithwaiteu su potrebna 3,5 udarca.

Usporedba koja užasava Barcelonu

Kada se usporedi učinak Suareza i Braithwaitea, jasnije je zašto Atletico bježi Barceloni deset bodova. Naravno, nije to jedini razlog, podjednako je važna bilanca primljenih golova.

Dok Suarez para suparničke mreže i lovi Pichichi, Jan Oblak je zaključao Atleticova vrata. Atletico je primio samo osam golova, dvostruko manje od prvih pratitelja u toj rubrici Reala i Seville. Ako Oblak i Atleticova obrana nastave u ovom ritmu, mogli bi srušiti rekord iz 2015./2016., kada je Atletico primio samo 18 golova.

U isto vrijeme Atletico je postigao 36 golova, samo tri manje od najefikasnije Barcelone, koja ima i utakmicu više. Već sada se može reći da je Simeone povukao sjajan potez kada je inzistirao na dovođenju Suareza i otpremanju posustalog Diega Coste.

Treba istaći da je Suarez došao bez odštete, doduše dobio je pozamašnu plaću, potpisao je dvogodišnji ugovor za 9 milijuna eura po godini, ali već je opravdao svaki uloženi cent. Ako nastavi zabijati u dosadašnjem ritmu, Urugvajac će daleko nadmašiti uloženo.

Na "malim" utakmicama osvaja se prvenstvo

Na užas Barcelone i njezinih čelnika koji su ga praktički potjerali s Camp Noua. Iz kola u kolo postaje jasnije kakvu je divovsku pogrešku napravila Barcelona. Ne samo zbog toga što je otjerala napadača koji joj je svojim golovima donio tko zna koliko bodova, nego ga je pustila izravnom konkurentu.

Suarez je bio duboko razočaran, po dolasku u Atletico kazao je da mu je takav odnos čelnika Barce golemi motiv da pokaže kako još uvijek nije za staro željezo. 

Činjenica jest da Suarez u najjačim utakmicama već godinama nije blistao u dresu Barcelone. Na gostovanjima u Ligi prvaka zabijao je rjeđe nego što kiša pada u Sahari, nije puno drukčije ni u Atleticu, ali još uvijek je mačak u ligaškim okršajima sa suparnicima koji nisu na nekoj visokoj europskoj razini. A na takvim utakmicama osvajaju se prvenstva, to je nepisano pravilo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Učitaj još novosti