29. 09. 2020 - 10:53
NOU CAMP POTRESA MNOGO VEĆI PROBLEM I OD MESSIJA Fenomenalni...
907
Shares
NOU CAMP POTRESA MNOGO VEĆI PROBLEM I OD MESSIJA Fenomenalni 17-godišnjak odbio novi ugovor, spreman je napraviti 'smrtni grijeh'

ANSU FATI

NOU CAMP POTRESA MNOGO VEĆI PROBLEM I OD MESSIJA Fenomenalni 17-godišnjak odbio novi ugovor, spreman je napraviti 'smrtni grijeh'

29. 09. 2020 - 10:53
0
Shares

Ansu Fati oduševio je sve u prvom nastupu novoj sezoni. U premijeri nove Barcelone, prvoj utakmici nakon velike Koemanove čistke i s Messijem koji je ostao protiv svoje volje, tinejdžer je nosio Barcu do pobjede 4:0 protiv Villarreala.

Prva dva gola, u 15. i 19. minuti, postigao je Ansu Fati. Prvim je postao najmlađi igrač iz pet najjačih evropskih liga koji je došao do 10 golova u svim natjecanjima od početka prošle sezone. U 35. minuti Fati je izborio penal i tako ostvario još jedan podvig. U zadnjih devet nastupa za Barcelonu i Španiju kao prvotimac postigao je sedam golova sa samo devet udaraca na gol te izborio dva jedanaesterca.

Rađa se nova velika Barca, Real odmah krenuo u protuudar: Perez PREOTIMA velikog talenta

Tako su navijači Barcelone konačno bili sretni nakon debakla od prošle sezone te ljeta u kojem su se užasavali realne opasnosti da ostanu bez simbola Lea Messija. Ipak i kod Fatija također postoji kvaka i o njoj danas pišu svi španski mediji. Novi trener Ronald Koeman je prije početka sezone službeno uvrstio Fatija u prvu momčad. Time što je dobio dres s brojem 22 aktivirana je nova otkupna klauzula u njegovom ugovoru po kojoj klub koji ga želi kupiti mora Barceloni platiti 400 miliona eura. Do tada ga se moglo kupiti za 170 miliona eura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The start of a new era ???? ???? @ronaldkoeman & @ansufati

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona) on

Važno je naglasiti da Fatijevim uvrštenjem u prvu momčad nije automatski i povećana njegova plata, niti mu je produžen ugovor, koji i dalje traje do ljeta 2022. Fati je maloljetan i do punoljetnosti ne može potpisivati ugovore koji traju duže od dvije godine. 

Ta njegova punoljetnost nastupa jako brzo, za mjesec dana, tačnije 31. oktobra. Zato 17-godišnjak nije prošle sedmice prihvatio ponudu Barcelone da potpiše novi ugovor, jer u njemu je bila tek manja povišica plate u odnosnu na onu koju sada prima. Nakon što je početkom prošle sezone postao najmlađi strijelac u povijesti Barcelone i Lige prvaka, Barcelona mu je u decembru prošle godine dala poboljšani ugovor. Njime je dobio tri puta veću platu, s 300 hiljada na milion eura godišnje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Have a nice week! ???? ¡Feliz semana, #culers! ???? Bona setmana! ????❤

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona) on

Međutim, Fati sada od Barcelone za novo produženje saradnje traži deseterostruko veću platu, piše Marca. Razlog zbog kojih traži 10 miliona eura godišnje nije samo njegov sjajni ulazak u sezonu, nego i to što je prije mjesec dana Jorge Mendes, jedan od najuglednijih agenata, Barceloni za Fatija dao ponudu od 150 miliona eura odštete, koju je Barca odbila. Igraču je pak garantovao platu od 10 miliona eura godišnje. Iako je ponuda bila od neimenovanog kluba, Španci su uvjereni da iza nje stoji Manchester United. 

Fati je nakon te ponude, odličnog početka sezone te skore punoljetnosti, svjestan da je preuzeo inicijativu u pregovorima koji su stali. Barcelona ne želi potpisivati tako visoke ugovore prije izbora za novu upravu, koji se održavaju iduće godine. Marca zaključuje: "Logično je da Bartomeuov nasljednik želi zadržati Fatija, ali niko ne smije zaboraviti da Fati smije pregovarati s potencijalnim kupcima od 1. januara 2022. To je za samo 15 mjeseci."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ansuuuuuuuuuu ❌2️⃣

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona) on

Ti napisi poklopili su se sa spekulacijama o tome kako Florentino Perez namjerava krenuti po Fatija čak i ako uspije dovesti Kyliana Mbappea. Madriđani su očito pokrenuli akciju dodatne destabilizacije najvećeg rivala. "Slučaj Figo" vječno je upozorenje da ništa nije nemoguće, pogotovo u vremenu opće krize. Barca ima velikih problema s finansijama, to na Bernabeuu jako dobro znaju.

Učitaj još novosti