21. 08. 2020 - 11:14
POTVRĐENO, MESSI ODLAZI IZ BARCELONE: Pogledajte Koemanovu...
907
Shares
POTVRĐENO, MESSI ODLAZI IZ BARCELONE: Pogledajte Koemanovu reakciju

POTVRĐENO, MESSI ODLAZI IZ BARCELONE: Pogledajte Koemanovu reakciju

21. 08. 2020 - 11:14
0
Shares

Ronald Koeman, novi trener Barcelone odradio je prvi sastanak na novoj funkciji. Nije ni slutio šta će čuti u kući kapitena, najboljeg igrača i strijelca u historiji Barcelone. Messi je prekinuo odmor kako bi se sreo s Koemanom i saopštio mu odluku koja je šokirala katalonsku i špansku javnost.
 
Svi mediji u toj zemlji na udarnim mjestima donose da je Messi novom treneru rekao kako želi napustiti Barcelonu. To je zateklo Koemana, koji je u Messijevu rezidenciju u Castelldefelsu došao kako bi s vođom momčadi radio planove za potpunu rekonstrukciju ekipe i rekao mu da mu je pri tome on ključni čovjek.

Međutim, Messi se dva mjeseca nakon 33. rođendana ne vidi kao vođa nove Barcelone, kluba u kojem je 20 godina. Već duže vrijeme ogorčen lošim rezultatima, prije svega u Ligi prvaka, iz koje je klub prethodnih godina ispadao sramotnim porazima od Rome i Liverpoola te otvorenim ratom uprave i igrača, do kraja je pregorio nakon nedavne katastrofe, ispadanja u četvrtfinalu Lige prvaka porazom 8:2 protiv Bayerna.

Zatrovana atmosfera u kojoj vodstvo kluba huška medije i javnost protiv igrača, kadrovska i sportska politika s kojom se ne slaže, sve gori rezultati kulminirali na kraju aktualne sezone koju je Barcelona završila bez trofeja, razlozi su iza Messijeve odluke. Debakl protiv Bayerna bio je samo posljedica svega navedenog i kap koja je prelila čašu što se puni već dugi vremena.

Marca, kao i katalonski mediji, pišu da uprava Barcelone već neko vrijeme zna da Messi želi otići, ali se nadala da će dolazak novog trenera i odlazak Koemana da se “pokloni” Messiju natjerati vođu na ostanak. Međutim, Nizozemac koji je na predstavljanju izjavio da želi isključivo igrače koji su 100 posto posvećeni Barceloni, saznao je da je kod Messija taj postotak bitno niži.

Messi ima ugovor s Barcelonom do 30. juna 2021. i odštetnu klauzulu od 700 miliona eura. Naravno, niko ne može platiti toliko, odnosno ne smije zbog pravila financijskog fair-playa. S druge strane, činjenica je i da klub nikada za igrača koji želi otići i pri kraju je ugovora, ne traži i ne dobiva maksimalan traženi iznos odštete, pa makar on bio definiran i ugovorom.

Inter ne krije da želi dovesti Messija i spreman mu je ponuditi najveću moguću platu, dok Barceloni u zamjenu daje igrače po želji i naravno, maksimalan novčani dio odštete.

Učitaj još novosti