09. 08. 2020 - 09:43
EDIN DŽEKO: Na prostoru Balkana najbolji napadač svih vremena!
907
Shares
EDIN DŽEKO: Na prostoru Balkana najbolji napadač svih vremena!

Postigao 350. pogodak

EDIN DŽEKO: Na prostoru Balkana najbolji napadač svih vremena!

09. 08. 2020 - 09:43
0
Shares

Edin Džeko je nedavno postigao svoj 350.-ti gol u svojoj profesionalnoj karijeri, što ga čini najboljim napadačem svih vremena na prostoru Balkana. Sa ovom konstatacijom se neko može i ne mora slagati, ali, kako to u NBA vole reći- ball don’t lie. Mi bismo dodali, „a ni statistika”.

A statistika kaže da to niko nikada s ovih prostora nije napravio, jasno, kada je riječ o ozbiljnom fudbalu. Da, bilo je onih koji su igrali u boljim klubovima (Mandžukić), koji su svojim pogotkom donijeli titulu Lige prvaka svom klubu (Mijatović), koji su osvojili bronzu na Svjetskom prvenstvu (Šuker), neki su bili brži, neki imali bolju tehniku, ali niko nije bio kompletnij i nikada niti jedan nije postigao toliko golova na ovom nivou.

Edin Džeko odlazi sa Olimpic-a, a ovaj tim ne pita koliko košta ...

Zapravo, ko malo dublje zakopa u statistiku, naći će da mu niko nije čak ni blizu. Nabrojani napadači su, da se razumijemo do kraja, bili (ili jesu) zaista sjajni, ovo podneblje je iznjedrilo još desetine velikana, samo niko kao Džeko nije bio tako konstantan 15 godina, i možda je to glavni razlog zašto na vrhu.

Prvi je igrač koji je dao preko pedeset golova u tri od 5 najbojih europskih liga (i uz Ronalda jedini), najbolji strijelac njemačke i talijanske lige, dobitnik brojnih priznanja, igrač koji je predvodio našu reprezentaciju na jedino do sada veliko takmičenje- SP u Brazilu. Odvest će nas i na Euro2021.

Edin Džeko | Novi.ba

Ipak, i pored ovih činjenica, Džeko nikada još nije dobio na ovim prostorima ovu titulu (najboljeg napadača ikad), iz ovog ili onog razloga. Edin Džeko je moguće najpotcijenjeniji igrač današnjice. Stiče se utisak da je, kojim slučajem, ovakvu statistiku imao neki Francuz ili Brazilac, odavno bi imao biste širom „Starog kontinenta”, izmjenivši u karijeri barem dva iz top 5 europskih timova. Tek kada ode iz nekog kluba, navijači shvate kakvog napadača su imali. Provjerite ovo kod navijača Želje, Wolfsburga ili Manchester City-ja. Tako će biti i kada napusti Romu i reprezentaciju BiH.

Polpularni „Dijamant“ nije samo napadač koji je zadužen za golove. U svim klubovima u kojima je igrao „nosio“ je protivničke stopere na sebi tako otvarajući prostor svojim saigračima, asistirao i bio (i sada jeste) istinski vođa na terenu i van njega. Ona cifra od 350 bi bila znatno veća da Džeko nema ovakve navike, da nije takav timski igrač. Samo u zadnjoj sezoni ubilježio je, uz 19 golova (0 penala), 14 asistencija. Sa 34 godine.
Karijera bez ijedne mrlje, miran porodični život, četiri strana jezika, nula tetovaža, humanitarni rad, briga o djeci- sve su to ukrasi Edina Džeke, pa s pravom možemo reći da je, uz Jusufa Nurkića i Miralema Pjanića, najbolji ambasador naše domovine.

Golovi Džeke u profesionalnoj karijeri:
Reprezentacija BiH – 58
Željezničar – 4
Usti nad Labem – 8
Teplice – 17
Wolfsburg – 85
Manchester City – 72
Roma – 106

(Sport.ba/Sportske.ba)

Učitaj još novosti