15. 07. 2020 - 16:45
JEDAN OD NAJBOLJIH S OVIH PROSTORA Bio je najveća zvijezda,...
907
Shares
JEDAN OD NAJBOLJIH S OVIH PROSTORA Bio je najveća zvijezda, REVOLUCIONAR I BOEM, kafanu nije napuštao do zore, ali je i izvršavao sve što Komunistička partija zada!

NEPONOVLJIVI TIRKE I VEZA S KPJ!

JEDAN OD NAJBOLJIH S OVIH PROSTORA Bio je najveća zvijezda, REVOLUCIONAR I BOEM, kafanu nije napuštao do zore, ali je i izvršavao sve što Komunistička partija zada!

15. 07. 2020 - 16:45
0
Shares

Na današnji dan davne 1910. godine u Krnjevu je rođen Aleksandar Tirnanić Tirke, fudbalski junak iz Montevidea.

Tirke se već kao beba preselio u Beograd sa svojom porodicom i u prijestonici je ostao do smrti (1992. godine).

Odgajala ga je majka, jer je već 1914. ostao bez oca, koji je kao vojnik Vojske Kraljevine Srbije poginuo u Prvom svjetskom ratu.

Tirke je još kao dječak razvio ljubav prema fudbalu, vježbao na terenima oko Bare Venecije na desnoj obali Save. Tu ga je uočio trener Radenko Mitrović koji ga je doveo u podmladak tima SK Jugoslavija. Međutim, Tirnanić je ubrzo odlučio da pređe u rivalski FK Beogradski Sport Klub (BSK), gdje se vremenom razvio u impozantno desno krilo. Shvativši svoj talenat, ubrzo je napustio školu i potpuno se posvetio fudbalu.

Sa 17 godina debitovao je za seniorski tim, kao temperamentan igrač ubrzo je činio tandem s Mošom Marjanovićem. Tirnanić je proveo cijelu karijeru u BSK-u za koji je odigrao 500 utakmica. S klubom je osvojio pet titula u prvenstvu Jugoslavije.

Za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije odigrao je 50 utakmica i postigao 12 golova u periodu od 1929. do 1940. godine. Kao selektor sastavio je 102 državne reprezentacije.

Prvu utakmicu u istoriji na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija bivše države odigrala je 14. jula 1930. godine baš na Tirketov rođendan, na stadionu „Central park” u Montevideu protiv selekcije Brazila.

Izabranici selektora Boška Simonovića su golovima Aleksandra Tirnanića i Ivice Beka tukli Brazil s 2:1, za, ispostaviće se, historijsku pobjedu.

tirke

Trenirao je jugoslovenski tim na dva svjetska prvenstva, 1954. i 1958., bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mjesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.

- Talenat je u nogama, a fudbalska inteligencija u glavi. Mi moramo sačuvati igračima slobodu duha, smisao za improvizaciju i igru. Moramo im dati slobodu da samostalno rešavaju situacije na terenu - govorio je trener Tirke, podsjeća Kurir.

Tirke je bio jedan od najpopularnijih sportista u zemlji, jedna od prvih pravih fudbalskih zvijezda. Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić postali su prvi fudbaleri koji su poslije SP u Montevideu od svog kluba počeli da primaju platu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

???? Прву утакмицу на Светском првенству у Уругвају наша репрезентација одиграла је на данашњи дан, 14. јула 1930. године, на стадиону „Централ парк” у Монтевидеу против селекције Бразила. Стручњаци су прогласили Бразилце фаворитима, јер су на кладионицама шансе нашег тима за освајање шампионата света процењене на 1:1000. На терену је однос био другачији. Изабраници селектора Бошка Симоновића су головима Александра Тирнанића и Ивице Бека тукли Бразил са 2:1, за, испоставиће се, историјску победу. ???? ???? Поред тимске фотографије наше селекције, можете погледати и оригинални записник са ове легендарне утакмице. ???????? #FSSvremeplov • #WorldCup • #FSS

A post shared by Football Association of Serbia (@fudbalskisavezsrbije) on

Tirnanić je važio za velikog boema. Stariji Beograđani su pričali da je bio veliki veseljak, da je volio da s Mošom lumpuje do zore u prijestoničkim kafanama.

Prije rata Tirnanić se družio sa studentima revolucionarnih sklonosti. Nije bio član, ali se znalo da je simpatizer revolucionarnog radničkog pokreta. Poznavao je Koču Popovića, Ivu Lolu Ribara, a družio se s Veselinom Maslešom. Nosio je povjerljiva pisma Komunističke partije u Pariz. Diskretan, nikad nije pitao šta je, ali je znao da je to važno i povjerljivo.

Bio je jedan od najpoznatijih sportista koji su, zajedno s Milutinom Ivkovićem - Milutincem podržao akciju o bojkotu Olimpijskih igara 1936. godine.

Doživio je duboku starost. Umro je u Beogradu 1992. u 82 godini života. Danas, jedna ulica u Beogradu na nosi njegovo ime.

Uspomenu na njega i saigrače oživio je Dragan Bjelogrlić u filmu „Montevideo“ koji je postigao ogroman uspjeh i osvojio publiku. Uloga Tirketa pripala je Milošu Bikoviću, koga je ona i proslavila.

Učitaj još novosti