28. 03. 2020 - 10:45
Džemil Šoše najavio nastavak sezone, ali pod jednim uslovom
907
Shares
Džemil Šoše najavio nastavak sezone, ali pod jednim uslovom

Džemil Šoše najavio nastavak sezone, ali pod jednim uslovom

28. 03. 2020 - 10:45
0
Shares

Džemil Šoše jedan je od najzaslužnijih za dizanje Veleža iz ponora. Direktor mostarskog kluba pokazao je koliko dobra organizacija znači u današnjem sportu, jasna vizija donosi rezultate na svim poljima.


 
Džemil Šoše jedan je od najzaslužnijih za dizanje Veleža iz ponora. Direktor mostarskog kluba pokazao je koliko dobra organizacija znači u današnjem sportu, jasna vizija donosi rezultate na svim poljima.

I u danima prinudne pauze, uzrokovane pandemijom korona virusa, Šoše razmišlja kako da očuva stabilnost kluba. Iako ga, kao i sve ostale, brine aktuelna nevolja u kojoj se našla planeta.

“Neizvjesnost je najgora, u svakom smislu. Prije svega, naravno da zabrinjava cijela ova situacija sa virusom, iskreno se nadam da ćemo što prije svi skupa izaći kao pobjednici iz ovoga. Neizvjesnost je također sve prisutnija u ekonomiji, pa tako i u fudbalu. Mi u Veležu svakako pratimo sve što se dešava, neke odluke ćemo vjerovatno donijeti nakon što vidimo kako će se sve odvijati na globalnom nivou”, ističe Šoše na početku razgovora za SCsport.

Iako je sport posljednjih dana u drugom planu, svakako je mnogo onih koji se pitaju kako će biti zaključena sezona Premijer lige BiH.

“Ako pitate nas, mi smo za nastavak sezone. Bez dileme. Vidim da ima i onih koji bi sad prekinuli prvenstvo, ali mislim da ne treba letiti sa takvim odlukama. To govorim iz perspektive kluba koji je iz sredine tabele, dakle nemamo nikakav rezultatski imperativ da bismo nešto navlačili vodu na svoj mlin. Uostalom, hajde da vidimo kako će se to riješiti u nekim drugim ligama, pa ćemo slijediti nečiji primjer”, ističe direktor Veleža.


Naglašava kako bi odigravanje preostalih 11 kola Premijer lige BiH bilo važno i s ekonomskog aspekta.

“Velež ostvari vrlo pristojnu zaradu od karata, da se ne lažemo. Mi imamo i odličnu prodaju virtuelnih ulaznica. Naši navijači iz dijaspore nam mnogo pomažu. Ali, taman i da se odluči da se utakmice igraju bez publike, svejedno sam za opciju nastavka sezone. Velež je profesionalni klub, mi svakako moramo plaćati igrače, a kad je tako, onda je sigurno bolje da igraju utakmice. Do početka nove sezone, kako stvari trenutno stoje, proći će čak sedam mjeseci. Zar toliko vremena da ekipe budu van pogona? Smatram da to nema smisla, treba igrati čim se ukaže mogućnost za to”, govori Šoše.

Svjestan je, pak, da nekim drugim klubovima ne odgovara nastavak takmičenja jer bi im to dodatno opteretilo slabašne klupske budžete.

“Sve znam i potpuno mi je jasno da nisu svi u istoj situaciji. Pa, nije baš ni da će Velež proći sjajno u ovim vremenima, vidite šta se dešava sa privredom. Međutim, tu sad dolazimo do ključnog faktora u cijeloj priči, a to je Nogometni savez BiH. Njima bi, valjda, najviše bilo u interesu da se sezona nastavi, kako bi ispoštovali ugovor sa generalnim sponzorom, kao i po pitanju TV prava. Neka sada dio tih sredstava NSBiH preusmjeri klubovima i niko onda neće strijepiti od finansijskog kolapsa. Oni će svakako ostati bez dijela novca ukoliko se 11 preostalih kola ne odigra. Sem toga, ako ljudima u Savezu nije stalo do fudbala, kome onda jeste? Ako oni neće sada pomoći klubovima, ko će? To bi čak trebao biti uslov – neka se sezona odigra do kraja, ali pod uvjetom da NSBiH pomogne finansijski klubovima”, zaključuje Džemil Šoše.
Izvor: scsport.ba

Učitaj još novosti