04. 03. 2020 - 16:10
ZAPUSTILI STE SE, STOMAK VAM VISI Proljeće je idealno vrijeme...
907
Shares
ZAPUSTILI STE SE, STOMAK VAM VISI Proljeće je idealno vrijeme da počnete s promjenama: Evo šta trebate raditi da uđete u top formu za ljeto!

TRČANJE JE KLJUČ

ZAPUSTILI STE SE, STOMAK VAM VISI Proljeće je idealno vrijeme da počnete s promjenama: Evo šta trebate raditi da uđete u top formu za ljeto!

04. 03. 2020 - 16:10
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najbolja rekreativna aktivnost za većinu stanovnika je trčanje, jer aktivira cijelo tijelo, podiže nivo raspoloženja, utiče na skidanje viška kilograma i na opštu kondiciju organizma.

Za sve one koji tokom zime nisu vježbali ni posećivali fitnes centre, proljeće je idealno vrijeme da krenu s fizičkom aktivnošću u vidu trčanja. Važno je da se krene, bar dva puta sedmično, a poslije polako povećavati.

Ono što je bitno je da napravite plan i program vašeg trčanja, kako biste imali najbolje efekte.

gojaznost-debeo-covek-stomak-salo-shutterstock-1000x0

Ako ste bili totalno neaktivni tokom zime, onda treba krenuti polako, minut laganog džoinga, pa minut šetanja i tako 10 puta, što je otprilike 20 minuta. Bez obzira što će vam djelovati da je možda malo, bolje budite oprezni, jer se sutradan možete probuditi s bolovima u mišićima, koji vas mogu onemogućiti za dalje dnevne poslove, upozorava Telegraf.rs.

Nakon prve sedmice možete da povećavate obim trčanja na dva, pa tri minuta, a onda možete da krenete da trčite u kontinuitetu po 15- 20 minuta dva puta sedmično i da iz sedmice u sedmicu povećavate minutažu.

U zavisnosti od vašeg cilja i želja (skidanje masti, kondicioniranje, oporavak itd.) vi ćete birati i intenzitet trčanja.

jutarnje-trcanje-ujutro-jutro-morning-jutarnji-trening-kondicija-sport-moda

U početku će to biti niži intenzitet 60 do 65% od maksimalne srčane frekvence (Maksimalnu srčanu frekvencu možete teoretski odrediti prostim računanjem 220 - broj godina) Od tog broja odredite 65% pulsa i probate da na tom nivou trčite.

Primjera radi osoba od 40 godina ima teoretski maksimalni puls 180, a od toga 65% je 117 otkucaja u minutu. To je baš lagani džoging, ali za početak je ok. Zatim podignite obim trčanja sa dva na tri puta sedmično.

trcanje

Međutim, kada dođete do 40 - 45 minuta trčanja u određenom ritmu tri puta sedmično, možete da se trudite da povećate intenzitet na nekih 70-75% ali da smanjite minutažu na 25-30 minuta. Nakon toga trčite u tom intenzitetu, ali iz sedmice u sedmicu povećavate minutažu trčanja.

trcanje-trenig-1

To će vam pomoći da poboljšavate vašu kondiciju iz sedmice u sedmicu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti