28. 01. 2020 - 13:41
Hrvati joj pjevali, Rogera ušutkala: Upoznajte Marijanu,...
907
Shares
Hrvati joj pjevali, Rogera ušutkala: Upoznajte Marijanu, prelijepu Srpkinju koja osmijehom sledi najveće asove!

MARIJANA VELJKOVIĆ

Hrvati joj pjevali, Rogera ušutkala: Upoznajte Marijanu, prelijepu Srpkinju koja osmijehom sledi najveće asove!

28. 01. 2020 - 13:41
0
Shares

Srpkinja Marijana Veljović ponovo privlači veliku pažnju.

Lijepa Kragujevčanka dijeli pravdu na Australian Openu u Melburnu, a zapala je za oko mnogim ljubiteljima tenisa.

marijanaNeke je lijepa Marijana asocirala na veliku muzičku zvijezdu Arijanu Grande.

Stoga su predložili da sudi najveće mečeve, kao što je to bio slučaj u finalu Davis Cupa, kada su joj hrvatski navijači pjevali "slatka mala Marijana".

I tako joj je rano jutros po srednjoevropskom vremenu pripala čast da sudi duel Rogera Federera i Tennisa Sundgrena, kojeg je Švicarac dobio nakon velikog preokreta i spašenih čak sedam meč lopti.

818637-marijana-veljovic-lsSada je lijepa Marijana u centru pažnje, a razlog je lekcija koju je očitala Federeru početkom trećeg seta, koji je Švicarac počeo da gubi. Poslije 2:0 za Sundgrena, u trećem gemu je Federer uz gromoglasne psovke šetao uz osnovnu liniju, pa je upozoren od linijskog sudije.

Pošto se nije zaustavljao, morala je da interveniše i Marijana, pa je dugo Federer pred Kragujevčankom stajao i slušao kako se ovakvo ponašanje neće više tolerisati.

marijana

Djevojka rođena 1987. je prvu nacionalnu licencu stekla 2008. u Beogradu, ITF level 2 položila je godinu dana kasnije, a 2011. je došla na treći nivo ITF/ATP/WTA, pa je u Istanbulu postala "bronzani bedž" za sudiju u stolici. Onda je polako napredovala do srebrnog i zlatnog bedža, koji je stekla 2015. godine.

Tada je došla do nivoa Grand Slam tima sudija, pa je postala prvi arbitar u historiji srpskog suđenja sa ovim zvanjem. Hobiji su joj uz tenis trčanje i plivanje, sudila je na Olimpijskim igrama 2012., a vrhunac karijere doživjela je kada je sudila žensko finale Australian Opena 2018., odnosno Wimbledona 2019. Bila je prošle godine sudija i u finalu Fed Kupa, često napominje kako se nada da će privući više dama da se bave sudijskim poslom, i na dobrom je putu.

marijanaveljkovic

- Nikad nisam očekivala da ću živeti od ovoga, tenis je uvek bio moja strast, volim sport, igrala sam tenis kao mala, a nadala sam se da ću biti deo Vimbldona kao gledalac barem. Kada sam izabrana da sudim, to je bilo nešto neverovatno, i danas se sećam tog dana i osećaja kada sam shvatila da ću proći kroz kapije Vimbldona prvi put. Mislila sam kako ne postoji ništa bolje od mogućnosti da budem deo Vimbldona sa najbolje pozicije na stadionu - govorila je Marijana, koja je svesna da mora da se bori i za prava žena u sportu. 

- Neverovatno je dobiti šansu da sudiš finale Gren slema, u našem sportu je uobičajeno da se pitaju da li sam dovoljno dobra za to jer sam žena. To nije fer i mislim da nema dovoljno žena sudija, tri i po puta ih je manje. Zato sam održala i jedan trening u Pragu gde sam govorila o idejama da privučem više devojaka suđenja, to je u svakom slučaju i velika ideja ITF-a.

Putovanja su posebno važna stavka u čarima ovog posla.

- Odlasci na turnire pružaju priliku da mnoga mesta vidite, a ne biste mogli inače. Imate priliku da budete deo velikih mečeva, uz velike igrače, teniske legende. Mislim da bih ovo svakom preporučila.

Učitaj još novosti