04. 12. 2019 - 17:22
UOČI SUBOTNJEG SPEKTAKLA Džošua je već pobjednik, zaradit će...
907
Shares
UOČI SUBOTNJEG SPEKTAKLA Džošua je već pobjednik, zaradit će basnoslovne svote čak i u slučaju novog poraza

UOČI VELIKOG REVANŠA

UOČI SUBOTNJEG SPEKTAKLA Džošua je već pobjednik, zaradit će basnoslovne svote čak i u slučaju novog poraza

Sport.ba
04. 12. 2019 - 17:22
0
Shares

Entoni Džošua (Anthony Joshua) pokušat će u subotu vratiti titule svjetskog profesionalnog prvaka u WBA, IBF, IBO i WBO verziji koje mu je nakon šokantnog meča u njujorškom Medison skver gardenu u junu oteo Endi Ruiz (Andy).

Borac koji je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se bori kao Meksikanac, odakle je porijeklom, tada je u sedmoj rundi nokautirao Britanca i izazvao jedno od najvećih iznenađenja u historiji boksa.

Ispunio san

Ruiz uoči revanša u Dirijahu, u blizini saudijske prijestonice Rijada, tvrdi da je pritisak na njegovom rivalu, koji će i ovog puta, iako sada u ulozi izazivača, imati status favorita.

- Pritisak je na njemu, ne na meni, jer ja sam slijedio svoj san i on je postao stvarnost. Naravno, želim više, želim ostaviti dublji trag - rekao je Ruiz, prenosi AFP.

ruiz

Džošua tvrdi da je relaksiran uoči nove borbe s naizgled nezgrapnim, ali veoma pokretljivim i neugodnim Ruizom.

- Samo moram pobijediti. Znam da to mogu uraditi. Bio sam blizu u prošloj borbi i ovog puta neću dozvoliti grešku - izjavio je Džošua.

Njegov poraz u prethodnoj borbi već je našao mjesto među najvećim senzacijama u ringu, baš kakva su u teškoj kategoriji ranije pobjedama priredili Baster Daglas (Buster Douglas) protiv slavnog Majka Tajsona (Mike Tyson) ili Leon Spinks protiv legendarnog Muhameda Alija.

andy-ruiz

Trenutak slabosti 

Eksperti smatraju da će Džošua u Dirijahu pokazati da je duel u Medisonu bio samo trenutak slabosti. No, šta god da se desi u subotu (meč bi trebao početi oko 22 sata po našem vremenu), Britanac se već može smatrati pobjednikom, barem na finansijskom polju.

Prema magazinu “Forbes”, Džošua će zaraditi približno 60 miliona dolara, šest puta više od Ruiza, čak i u slučaju da ponovo izgubi. Razloga za takvu neravnopravnu podjelu kolača je više, piše Avaz.

Prvi je Džošuina enormna popularnost, a drugi njegov menadžer Edi Hern (Eddie Hearn), koji je od domaćina u Saudijskoj Arabiji dobio 40 miliona dolara za prava organizacije. Tu je i klauzula o revanšu u ugovoru za prvu borbu u kojoj je fiksirana Ruizova zarada za oba meča, bez obzira na ukupne prihode.

joshua1

Tek bi subotnja pobjeda Ruiza stavila u poziciju da u budućnosti on bude taj koji će diktirati uvjete... 

Arena sagrađena za sedam sedmica

Dirijah arena, u čijem će se ringu boriti Ruiz i Džošua, predstavlja otvoreni stadion koji je sagrađen za samo sedam sedmica, i to specijalno za ovu borbu. Gradnja je počela 2. oktobra, a sada će biti domaćin ovog bokserskog spektakla.

Kapacitet arene je 15.000 mjesta.

61701156-anthony-joshua

Vladavina kratko trajala 

Džošuin prethodnik na mjestu svjetskog prvaka u IBF verziji (jedna od titula koje mu je preuzeo Ruiz), Amerikanac Čarls Martin (Charles), šampionski pojas držao je samo 85 dana, od januara do aprila 2016. godine.

To je druga najkraća vladavina u historiji teške kategorije. Martinov zemljak Toni Taker (Tucker) titulu je držao samo 64 dana tokom 1987., također u IBF-u. Martina je u prvoj odbrani titule nokautirao Džošua.

Učitaj još novosti