06. 12. 2019 - 08:11
SRAMOTNO Joshua će zgrnuti milione, a pogledajte koliko će...
907
Shares
SRAMOTNO Joshua će zgrnuti milione, a pogledajte koliko će Filip Hrgović zaraditi u S. Arabiji

BOKS

SRAMOTNO Joshua će zgrnuti milione, a pogledajte koliko će Filip Hrgović zaraditi u S. Arabiji

Sport.ba
06. 12. 2019 - 08:11
0
Shares

Hrvat Filip Hrgović u subotu u saudijskom gradu Diraji ima desetu borbu karijere, protiv Erica Moline.

I dok će Anthony Joshua za revanš protiv Andyja Ruiza zaraditi 60 miliona dolara, a za poraz od istoga suparnika prije pola godine dobio je 25 miliona dolara, koliko u ovoj fazi karijere može zaraditi Hrgović?

Klasičan minimalac za borbe ne postoji, zarada ovisi o priredbi, ali većina boksera zarađuje manje od prosječne plaće profesionalnih sportaša, koja je prema istraživanju iz 2012. bila 40.060 dolara godišnje.

S druge strane, top boksači su među najplaćenijim sportašima svijeta. Tako je Floyd Maweather za borbu s Mannyjem Pacquiaom dobio 150 miliona dolara, a Pacquiao za istu borbu 100 miliona. Na toj priredbi u predborbama ostali su borci dobili najmanje 60.000 dolara. Dakako, velik dio tog novca na top borbama dolazi od postotka od TV prijenosa i pay-per-view paketa, piše 24sata.hr.

Bokseri si sami plaćaju troškove, osiguranje, putovanja, treninge..., treneru obično daju deset posto zarade, a određeni postotak i menadžeru, u Nevadi, primjerice, trećinu zarade.

Uglavnom, uzevši u obzir sve kategorije i federacije, prosječna zarada svjetskih prvaka po borbi je između dva i pet miliona dolara. Ostali bokseri godišnje zarađuju između 22.000 i 51.370 dolara.

Filip Hrgović boreći se u svjetskoj ligi dobivao je po 4000 eura za pobjedu i 1600 eura mjesečne plaće. U svijetu profi boksa još je jako daleko od ozbiljne zarade. Prema navedenim prosjecima i kalkulacijama, on nije ni među 50 najplaćenijih hrvatskih sportaša (Bojan Bogdanović godišnje zaradi 13,75 miliona dolara, Luka Modrić 12,2 miliona...).

Za borbu u Saudijskoj Arabiji dobit će 15-ak hiljada dolara, ove je godine odradio tri, prošle godine pet. Od čega plaća trenera, dok pripreme u Miamiju i putovanja vjerojatno ima pokriveno ugovorom s jakim promotorima Eddiejem Hearnom i Sauerlandom.

"Filip ide ubrzanim putem, on je budući prvak svijeta i brzo će doći u priliku da osvoji pojas", govori Hearn.

Učitaj još novosti