22. 11. 2019 - 10:52
POLITIKA UPLELA PRSTE BiH neće moći igrati mečeve sa ekipama...
907
Shares
POLITIKA UPLELA PRSTE BiH neće moći igrati mečeve sa ekipama iz ove zemlje

SALJIHU OTKRIO

POLITIKA UPLELA PRSTE BiH neće moći igrati mečeve sa ekipama iz ove zemlje

Sport.ba
22. 11. 2019 - 10:52
0
Shares

Kosovska reprezentacija i ostale fudbalske ekipe na Kosovu u sklopu kvalifikacija za evropska takmičenja, ili Evropsko prvenstvo, neće moći da igraju utakmice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom, ni kao domaćini a ni kao gosti, kažu u Fudbalskom savezu Kosova.

Kako navode, to je odluka Evropske fudbalske federacije (UEFA) i važi osim u slučajevima kada reprezentacije ili ekipe ovih država stignu do faze eliminacije ili finala nekog takmičenja ili prvenstva.

Erol Saljihu, Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da bi se eventualne utakmice kosovskih ekipa sa onima iz Srbije, BiH i Rusije u finalu odigrale na neutralnom terenu. U slučaju utakmice reprezentacije za kvalifikacije evropskog prvenstva, UEFA će se pobrinuti oko toga da one ne budu u istu grupu.

"U pravnom smislu, ovo nisu pravila već izuzeci, zato što su još na početku Srbija i BiH pismeno zatražile da se izbegnu susreti naših ekipa, ali i reprezentacija Kosova na kvalifikacijama. U poslednjem trenutku i Rusija je tražila nešto slično. Odlukom komiteta UEFA-e odlučeno je da i Rusija ne igra sa kosovskim ekipama u svojoj državi, već barem na neutralnom terenu. Ovo je još jedan izuzetak", kazao je Saljihu.

Dodaje da će tako biti sve do finala evropskog prvenstva, kada se susreti ne mogu izbjeći, ali će se utakmice igrati na neutralnim terenima.

Zvaničnici Fudbalskog saveza Kosova smatraju da Srbija, BiH i Rusija trenutno nisu izazov Kosovu budući da Kosovo još uvijek nije dovoljno jako za plasman u kasnije runde kvalifikacija.

S druge strane, u takmičenjima za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za U19, Kosovo je prije nedelju dana u Velsu odigralo utakmicu sa Rusijom sa rezultatom 1:1.

Učitaj još novosti