20. 11. 2019 - 16:16
Hrvatskoj zbog poludirigiranog žrijeba prijeti najteža moguća...
907
Shares
Hrvatskoj zbog poludirigiranog žrijeba prijeti najteža moguća grupa: Ovo svjetski viceprvaci nisu ničim zaslužili

IZUZETNO TEŽAK POSAO ZA VATRENE NA EURU

Hrvatskoj zbog poludirigiranog žrijeba prijeti najteža moguća grupa: Ovo svjetski viceprvaci nisu ničim zaslužili

Sport.ba
20. 11. 2019 - 16:16
0
Shares

Poznate su jakosne skupine uoči žrijeba završnice Eura 2020. godine. Hrvatska nije nositelj, nalazi se u drugoj jakosnoj skupini, no slaba je to utjeha ako se zna kako je UEFA zbog 'političke korektnosti' morala posegnuti za poludirigiranim žrijebom kako bi se izbjegli susreti država koje su 'na rubu sukoba'...

Završene su kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine, u ovom je trenutku poznato 20 od 24 sudionika. Preostala četiri dobit ćemo nakon dodatnih kvalifikacija, no to je za hrvatsku nogometnu reprezentaciju sada manje važno.

Situacija nije bajna jer se naša reprezentacijaši susjedi nalaze u drugoj jakosnoj skupini, nisu nositelji i to će im dodatno otežati posao jer je UEFA posegnula za poludirigiranim žrijebom kako bi unaprijed spriječila susrete reprezentacija država koje su u zavadi.

hrvatska

Prvu jakosnu skupinu tako čine

Italija
Belgija
Engleska
Njemačka
Ukrajina
Španija

U drugoj jakosnoj skupini su:

Francuska
Poljska
Švicarska
Hrvatska
Nizozemska
Rusija

Treću jakosnu skupinu čine:

Portugal
Turska
Austrija
Danska
Švedska
Češka

Dok su u četvrtoj jakosnoj skupini:

Finska
Wales
Pobjednik playoff A
Pobjednik playoff B
Pobjednik playoff C
Pobjednik playoff D

Problem za Hrvatsku? Zbog političkih problema, UEFA je napravila poludirigirani žrijeb pa tako ne mogu igrati Ukrajina i Rusija u istoj skupini iako su Ukrajinci u prvom bubnju, a Rusi u drugom s Hrvatskom.

Tako Rusi odmah znaju da će igrati u skupini B s Belgijom, a Nizozemci s Ukrajincima u skupini C. Tako Hrvatska automatski ispada iz kombinacija za te dvije skupine, što im ostavlja 'izbor' od preostala četiri nositelja - Italiju, Englesku, Njemačku i Španiju.

bih-italija

Uz sve to već je poznato da iz trećeg bubnja Danska ide u skupinu B, tako da nju također ne mogu dobiti, a Danci će se priključiti Rusiji i Belgiji.

U trećem bubnju tako im prijete aktuelni evropski prvaci Portugalci, Turska, Austrija, Švedska, Češka, a iz četvrtog bubnja Velšani i Finci.

Posljednja četiri mjesta na EP-u bit će popunjena u martu iduće godine nakon play-offa u kojem će sudjelovati Island, Bugarska, Izrael, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Irska, Sjeverna Irska, BiH, Škotska, Norveška, Srbija, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija.

kosovo

Žrijeb playoffa je u petak (22. novembra), a žrijeb skupina Eura 2020. godine na rasporedu je 30. novembra u Bukureštu.

Realno, na Euru Vatrene čeka pravi pakao, jednostavno će svaka skupina biti prejaka skupina. Teško je reći koja je reprezentacija iz prve jakosne skupine 'najlakša' - treba 'izabrati' između Njemačke, Italije, Španije ili Engleske. Teško da ih sreća ovdje na bilo koji način može pomilovati. Stvarno je svejedno...

Pa onda i treća jakosna skupina - Portugal? Ili možda Turska? Nisu ni Austrijanci bezazleni...

Najgori mogući scenarij? Njemačka, Hrvatska, Portugal, Wales?

ronaldoportugal

Ili je možda Italija 'manje zlo' iz najjače skupine, a Turci iz trećeg 'pota'? Ili možda Englezi, njih su već 'sredili' na SP-u u Rusiji? A Španci možda? A kroz kvalifikacije se mogu 'provući' neke 'nagazne mine' poput Islanda, Bugarske, Srbije, jednih ili drugih Iraca... No, tu je još dosta kalkulacija jer i u dodatnim kvalifikacijama će se poludirigiranim žrijebom birati dio parova, moglo bi tu biti još svega. Naime, ovo su potencijalni parovi koji se nisu mogli susresti u kvalifikacijama, koji ne mogu igrati u dodatnim kvalifikacijama, a ne mogu biti izvučeni u žrijebu za Euro. No, mogu se susresti u nokaut fazi Eura:

Armenija - Azerbejdžan
Bosna i Hercegovina - Kosovo
Rusija - Kosovo
Srbija - Kosovo
Španija - Gibraltar
Ukrajina - Rusija

Na kraju je samo pitanje je li ovakav žrijeb, neophodan zbog političkog mira u dragoj nam Europi, pošten i pravedan za sve reprezentacije koje su se plasirale na Euro 2020. godine. Mnogi će reći da nije, ali UEFA je već odavno odlučila i niko se bunio nije...

Učitaj još novosti