25. 06. 2019 - 16:12
UEFA OBJAVILA LISTU: Ovo je 20 trenutno najboljih klubova u...
907
Shares
UEFA OBJAVILA LISTU: Ovo je 20 trenutno najboljih klubova u Europi!

UEFA OBJAVILA LISTU: Ovo je 20 trenutno najboljih klubova u Europi!

Mahir Suljagic (Sport.ba)
25. 06. 2019 - 16:12
0
Shares

Sljedećeg tjedna će biti točno mjesec dana otkako je Liverpool osvojio svoju šestu titulu prvaka Europe, nakon što su savladali Tottenham Hotspur rezultatom 2-0 u finalu zahvaljujući golovima Mohameda Salaha i Divocka Origija.

20 najboljih klubova u Europi

Međutim, iako su ‘Redsi’ pokorili Europu, i dalje zaostaju za nekoliko klubova kada je u pitanju UEFA lista koeficijenata. Naime, tim Jurgena Kloppa se našao tek na trećem mjestu sa 29 osvojenih bodova.

Vodeća je Barcelona, unatoč tome što je poražena u polufinalu Lige prvaka upravo protiv Liverpoola. Katalonski gigant je završio vodeći u svojoj grupi, nakon čega su u nokaut fazi slavili protiv Lyona, Manchester Uniteda, da bi ih na kraju zaustavio Liverpool na Anfieldu.

Na listi koeficijenata, koja odlučuje kada će koji klub biti izvučen u ždrijebovima, te raspodjelu novca u zavisnosti od rezultata, na drugom mjestu se našao veliki rival Liverpoola iz Premier lige Chelsea, koji je osvojio Europsku ligu. Na četvrtom mjestu je Ajax, peti Arsenal, dok je drugi finalista Lige prvaka Tottenham Hotspur završio tek na šestom mjestu.

U top deset su se našli još Manchester City na sedmom mjestu, Eintracht Frankfurt na osmom, Porto na devetom, te Valencia na desetom. Kada su u pitanju ostali europski giganti, Juventus je završio 11., Atletico Madrid 12., Bayern Munchen 13., Real Madrid 14., te Paris Saint-Germain 15.

S druge strane, sveukupna lista koeficijenata je sastavljena od broja osvojenih bodova po odigranim utakmicama, kao i od bonus bodova, koje klubovi osvoje u europskim takmičenjima tokom posljednjih pet godina. Dakle, kada je riječ o generalnom poretku, Barcelona je pala na drugo mjesto iza Real Madrida, koji je osvojio Ligu prvaka četiri puta u šest godina. Bayern Munchen je tu treći, dok je Atletico Madrid na četvrtom mjestu. Što se tiče engleskih klubova, Manchester City je na šestom mjestu, a Arsenal na devetom, dva mjesta iznad Liverpoola, te tri iznad Chelseaja.

Učitaj još novosti