19. 04. 2019 - 07:21
MA KAKAV HRKLJUŠ Dali su kompjuteru da napravi potpuno novi...
907
Shares
MA KAKAV HRKLJUŠ Dali su kompjuteru da napravi potpuno novi sport, a ovo je igra koju je smislio

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA OSMISLILA

MA KAKAV HRKLJUŠ Dali su kompjuteru da napravi potpuno novi sport, a ovo je igra koju je smislio

19. 04. 2019 - 07:21
0
Shares

Mnogi postojeći sportovi svoje korijene vuku iz hiljada godina ljudske historije. Međutim, šta bi se desilo kada biste od kompjutera zatražili da stvori neki sport? 

Dizajnerska agencija AKQA je uradila upravo to, a rezultat je Speedgate - prvi sport koji je osmislila vještačka inteligencija. Sport čine dvije ekipe od šest osoba koje se bore na terenu s tri kapije.

774278573-640

Jednom kada ekipa šutne loptu kroz prvu kapiju smještenu na sredini terena, onda može da postigne pogodak kroz jednu od preostale dvije kapije na krajevima terena. U igri nema previše mirovanja jer lopta mora da se "pokrene" na svake 3 sekunde.

AKQA je stvorila ovu igru na osnovu podataka vezanih za 400 postojećih sportova koji su ubačeni u posebnu mrežu, koja je potom stvorila osnovne koncepte sporta i pravila.

dims

Tim agencije je potom postepeno smanjivao karakteristike koje su dobili dok nije dobio tri preostala sporta. A testiranje je Speedgateu donijelo nagradu. Agencija je čak koristila vještačku inteligenciju kako bi razvila logo igre i njen donekle nezgrapan moto - "suoči se s loptom da budeš lopta da budeš iznad lopte".

for-the-first-time-an-ai-invented-a-new-sport-called-speedgate-970x546

Učitaj još novosti