09. 04. 2019 - 12:25
Zaboravljene zvijezde prekidaju dominaciju velikana: Prvi klub...
907
Shares
Zaboravljene zvijezde prekidaju dominaciju velikana: Prvi klub Turske složio ekipu za pamćenje

ISTANBUL BAŠAKŠEHIR

Zaboravljene zvijezde prekidaju dominaciju velikana: Prvi klub Turske složio ekipu za pamćenje

Gol.hr
09. 04. 2019 - 12:25
0
Shares

Turska liga već je dugo popularno utočište za veterane ili one koji se baš i nisu snašli u najjačim europskim ligama. Svoj mir tako je u Bešiktašu pronašao Ricardo Quaresma, nekoć ponajveći svjetski talent koji nije opravdao takva očekivanja. Igrali su tamo i, primjerice, Wesley Sneijder i Robin Van Persie, nekadašnje nizozemske zvijezde na zalasku karijere, pa Didier Drogba, Roberto Carlos…

934281225-drog-Schalke-to-appeal-Galatasaray-result-over-Drogba-N3G

Ukratko, u Turskoj igra ili je igralo mnogo kultnih igrača koji će jednog dana, ako već nisu, zasigurno poslužiti kao inspiracija popularnoj Facebook stranici ''Nogometne ikone''. Situacija nije drukčija ni danas, a posebno je zanimljiva trenutačno vodeća momčad prvenstva – Istanbul Bašakšehir.

basakserhir

Ovaj klub na dobrom je putu prema prekidu dominacije triju tradicionalnih turskih velikana – Bešiktaša, Fenerbahčea i Galatasaraya. Imaju šest bodova prednosti sedam kola do kraja, a trener na raspolaganju ima nekoliko vrlo zanimljivih imena.

basaksehir-goal

Počnimo od kapetana – traku nosi neuništivi Emre Belozoglu, koji i s 38 godina, u čak 24. profesionalnoj sezoni karijere, dirigira igrom Bašakšehira. A stvari postaju posebno zanimljive pogledom na napadačku liniju.

61667873-emre-belozoglu

Tamo se, za početak, nalazi ni manje ni više nego Robinho, nekad velika zvijezda kojoj se prognozirala karijera u rangu najvećih brazilskih legendi poput Ronaldinha, Ronalda, pa čak i Pelea. Stigao je i siječnju iz Sivasspora, zabio dva gola uz tri asistencije u 10 utakmica i pokazao da može biti opasan i s 35 godina.

robinho-real

Osim Robinha, u napadu su još Emmanuel Adebayor i Demba Ba, igrači koje dobro pamtimo prije svega s engleskih travnjaka. Baš kao i Gaela Clichyja, bivšeg lijevog beka Arsenala i Manchester Cityja.

adebayor

Svog "Quaresmu" Bašakšehir ima u Eljeru Eliji, nekoć velikom nizozemskom talentu koji nije ispunio velika očekivanja s početka karijere. Od zanimljivih imena tu su i bivši dugogodišnji švicarski reprezentativac Gokhan Inler, kao i Arda Turan, još uvijek igrač Barcelone na posudbi.

Elija

Za kraj, da "nema stranca do Bosanca" pokazuje slučaj Edina Višće, najboljeg igrača momčadi s 11 golova i 12 asistencija u prvenstvu. Višća je već sad klupska legenda s obzirom na to da je u profesionalnoj karijeri igrao samo za Željezničar i Bašakšehir, u kojem je još od 2011.

visca

Osvoji li ova vesela družina titulu, postat će tek treća momčad izvan velike trojke koja se okitila naslovom u eri Süper Lige. Posljednji put to je pošlo za rukom Bursasporu, koji je 2010. osvojio prvi i posljednji naslov prvaka. Osim njih, dominaciju je prekinuo i Trabzonspor, koji je osvojio šest naslova u 70-ima i 80-ima.

visca

Ne bude li iznenađenja, Emre će šesti put u karijeri podići naslov prvaka Turske, dok će Robinho, Adebayor i ostali biti spremni sa šampanjcem…

Učitaj još novosti